Een paar dagen Krugerpark in mei 2024

In mei zijn we nog een lang weekend naar het Krugerpark geweest. Omdat de accommodatie de laatste keer toch wat was tegengevallen, besloten we weer eens buiten het park een B&B te boeken. Dit was in Komatipoort, dicht bij Crocodile Bridge. Het nadeel is dat je iedere ochtend in de rij bij de poort staat, want iedere dag weer moet je je opnieuw aanmelden, en dit kan niet online of voor meerdere dagen. Omdat het nu een rustige tijd is, viel het in de rij staan mee, het kostte over het algemeen maximaal 15 minuten. Je kunt namelijk wel van te voren boeken en betalen, maar dan nog moeten er allerlei handelingen bij aankomst verricht worden (en wordt je auto gecontroleerd op wapens en alcohol (is verboden voor dagbezoekers).

We vermeerderen ook mais in deze tijd van het jaar vlak bij Komatipoort, en dit wilde ik graag eens zien. Daarom zijn we vrijdagochtend al vertrokken en heb ik ’s middags de mais bekeken. Deze zag er prachtig uit en begon bijna te bloeien.

We sliepen dan die avond al in Komatipoort, zodat we zaterdagochtend vroeg het park in konden. We zijn om 6 uur bij de B&B weggereden en waren rond half 7 in het park. Al snel kregen we 2 leeuwen te zien. Diezelfde leeuwen zag we tegen de avond opnieuw, ze lagen nog steeds op dezelfde plek.

We hadden al begrepen dat de zandwegen in het park momenteel behoorlijk slecht zijn (veel kuilen). En dat klopte inderdaad. Het was niet echt een pretje via zandwegen te rijden, als chauffeur was je vooral bezig om de gaten heen te rijden en had je geen tijd om rond te kijken of je ook dieren ziet.

Onderweg kwamen we ook nog weer eens de bruinkoppapegaai tegen. Deze vogels hebben we nog maar 1 keer eerder gezien (vorig jaar oktober). Je herkent ze vooral aan het schetteren.

We waren rond 18 uur weer terug in Komatipoort en hebben daar in een restaurant dicht bij de B&B gegeten. Dit was ons aangeraden door een gast bij het restaurant die avond ervoor. Het eten was goed, alleen waren wij eerst de enige gasten. En het bedienend personeel vertelde ons dat de lodge te koop was. Zij hadden het ook op Facebook gelezen, de eigenaar had niets aan hen verteld.

De volgende dag wilden we een groot stuk via zandwegen afleggen, om door te steken naar de andere kant van het park. Zoals verwacht was de weg erg slecht, maar we hadden veel geluk. Allereerst zagen we dezelfde leeuwen dan de dag ervoor, daarna kwamen we 2 x een groep leeuwen tegen die op de weg zaten/liepen. De eerste keer waren het deels nog jonge leeuwen, en van de blik van één van hen werd ik een beetje bang en heb ik het raam maar gesloten. De tweede groep leeuwen lag op de weg en was niet van plan aan de kant te gaan. We zijn daarom om moeten keren. In beide gevallen waren we alleen met de leeuwen, het was een rustig deel van het park.

Na een lange dag in het park waren we uiteindelijk rond 17.15 uur weer bij de uitgang, en toen ging de zon ook onder.

Op maandag moesten we weer naar huis, maar eerst zijn we nog weer om 6 uur naar het park gereden, om daar nog een aantal uren rond te rijden, voordat we rond de middag richting huis zouden gaan. Het meest bijzondere dier dat we toen zagen, was een slang op de weg. Thuis hebben we kunnen uitzoeken welke het is en we kwamen tot de conclusie dat het ‘Schlegel’s blind snake’ moet zijn:

Deze slang leeft vooral ondergronds en eet termieten en is ongevaarlijk voor mensen. De slang heeft wel ogen, maar die zijn bedekt met schellen.

Rond de middag zijn we weer het park uitgereden en rond half vijf waren we weer thuis in Pretoria.

Dit keer hadden we de auto van mijn werk meegenomen. Ik ben kortgeleden van auto veranderd. Ik reed altijd in een erg grote Toyota Fortuner, die ook flink brandstof lust. Maar over het algemeen zit ik alleen in de auto en daarom heb ik besloten te wisselen naar een kleinere auto die minder brandstof kost. Het is een Toyota Corolla Cross, met een hybride motor. Deze is erg zuinig, maar rijd prima. De Zuidafrikanen vinden het maar een beetje raar om in een kleinere auto te gaan rijden, milieu speelt absoluut nog geen rol. Dat kun je ook wel zien aan de dieselauto’s hier. Terwijl in Europa alle auto’s inmiddels met Adblue zijn uitgerust, weet men hier niet eens wat dat is. Eén van de redenen dat we geen loadshedding hebben is ook dat een nieuwe centrale problemen gaf met de rookgasreiniging. Deze centrale draait nu gewoon op volle toeren, zonder rookgasreiniging. De luchtvervuiling is in deze tijd van het jaar een groot probleem, dat merkten we ook toen we naar het Krugerpark reden. Onderweg rijden we door de streek waar veel kolen worden gewonnen en waar ook veel elektriciteitscentrales staan. De lucht was hier bepaald niet helder door de luchtverontreiniging.

Hieronder nog een impressie van de dieren die we in het park gezien hebben:

Helaas zijn er geen foto’s van een luipaard of neushoorn bij. Op de laatste dag hebben we beide wel gezien, maar ik had geen tijd om zelfs maar een foto te maken (luipaard) of je zag alleen een stukje van de achterkant (neushoorn). Die dag hebben we dus wel de big five gezien, maar niet allemaal op de foto vast kunnen leggen.