Nutsvoorzieningen in Zuid-Afrika

Ik heb in dit blog al vaker de situatie betreffende elektriciteit aangehaald. Tot enkele maanden geleden was het bijna normaal om een paar uur per dag geen elektriciteit te hebben. Sinds maart hebben we echter geen problemen meer met de elektriciteit, behalve dan op plaatsen waar het netwerk problemen ondervindt. Iedereen dacht dat het na de verkiezingen wel weer zou beginnen, maar inmiddels zijn de berichten positiever en zou het goed kunnen dat loadshedding verleden tijd is. Belangrijkste redenen voor deze positieve situatie is enerzijds het verminderde verbruik (omdat meer mensen en bedrijven omgeschakeld zijn naar solar (onze fabriek in Bethal ook), en anderzijds omdat Eskom het onderhoud en ongepland onderhoud beter onder controle heeft. Afgelopen week kwam men zelfs tot een EAF (Electricity Availability Factor) van 70%, wat in de buurt van normaal komt. Deskundigen zeggen dat de situatie zodanig verbeterd dat we vanaf eind dit jaar geen loadshedding meer hebben. Eskom waarschuwt op dit moment nog steeds dat er loadshedding kan optreden.

Momenteel maken we ons grotere zorgen om de watervoorziening. Vorige week was er groot onderhoud gepland aan het hoofdnetwerk en zat een groot deel van Gauteng (de provincie waar we wonen, met ongeveer 17 miljoen inwoners) 4 dagen zonder water. En dit was gepland onderhoud aan het hoofdnetwerk. Het lokale netwerk is op veel plaatsen in deplorabele toestand. Er wordt geschat dat 40% van het water verloren gaat voor het bij de gebruikers aankomt. Het lokale netwerk is de verantwoordelijkheid van de gemeenten, maar die besteden nagenoeg geen geld aan het onderhouden van het netwerk. Men stopt de lekkages wanneer die boven de grond optreden, maar verder houdt het op. Het gebeurt nu bijna iedere week wel een keer dat er in onze estate een lekkage is. En soms duurt het een aantal dagen voor dat weer gedicht is.

Het geplande onderhoud betekende dus dat miljoenen mensen zonder water uit de kraan zaten. Er worden wel tankauto’s met water rondgereden, maar zoveel mensen kun je natuurlijk nooit van water voorzien met tankauto’s.

Wij hebben eind vorig jaar een back-up systeem voor het water laten aanleggen, waardoor we altijd 2 m3 water op voorraad hebben. Dat kwam nu dus goed uit, en we hebben dan ook geen problemen ondervonden. Mijn collega’s hadden ook met hetzelfde probleem te maken. Zij konden dus ook niet douchen of wassen. Eén van mijn collega’s heeft dan ook een keer bij ons gedoucht. We weten alleen nog niet hoe lang we het met deze 2 m3 kunnen uithouden. Ik denk vrij lang, maar het is lastig ons echte verbruik te volgen.

Hopelijk gaan we komende maanden niet meer problemen met het water krijgen. Het is dus niet een gebrek aan water (er staan nog een aantal grote stuwmeren vol), maar het transport naar de eindgebruikers dat het probleem is.