De temperaturen bereiken hier al weer zomerse waarden. De maand september kenmerkt zich tot nu toe door zon en hoge temperaturen. Van de 24 verstreken dagen kwam bij 16 dagen de maximum temperatuur boven de 30 graden uit. Slechts 3 dagen werd het geen 25 graden (met maximum was dan rond de 24 graden). In de nacht kan het nog wel afkoelen, maar meestal blijft de minimum temperatuur al boven de 10 graden.
Afgelopen maandag kwam er een koufront op ons af (zo vertelde het weerbericht). Dit koufront betekent dan dat de maximum temperatuur ‘maar’ 24 graden is. Er was ook een kans op regen en dat hebben we inderdaad gehad, maar liefst 0.25 mm.
Wandelen doen we dan ook meestal ’s ochtends vroeg (8 uur), rond 11 uur is het al erg warm en bovendien heeft de zon al weer veel kracht.
Het grootste probleem hier is nog steeds de loadshedding, waarover mijn vorige bericht ook al ging. We hadden de hele week te maken met loadshedding, vaak stage 6 (met 8-10 uur per dag geen elektriciteit). Inmiddels zijn we vanmorgen teruggeschaald naar stage 5 en men hoopt begin volgende week terug te schalen naar stage 4 en dan 3. Maar niets is zeker hier. Wanneer er weer ergens een storing is, kan het zo weer stage 6 zijn.
Vanwege de loadshedding problemen is de president direct na de uitvaart van Koningin Elisabeth (waar hij natuurlijk aanwezig was) teruggevlogen naar Zuid-Afrika, net of hij de problemen kan oplossen. Sinds we hier wonen wordt er al beloofd dat de loadshedding opgelost wordt, maar sindsdien is de situatie alleen nog maar verslechterd. Nu heeft men besloten van private partijen elektriciteit te kopen, maar liefst 1000 MWH (er zijn grote bedrijven die hun eigen elektriciteit opwekken). Maar het tekort is veel groter, tussen de 10 en 15.000 MWH. Van alle centrales is ongeveer 3-4.000 MWH in gepland onderhoud, maar op dit moment is meer dan 15.000 MWH in storing. En wanneer dit boven de 16.000 MWH komt, dan weet men nog niet wat te doen, want dan is zelfs stage 8 niet meer voldoende. En wanneer men niet op tijd afschakelt, dan valt het hele netwerk stil en kost het meer dan een week om alles weer op te starten.
De oorzaak van alle problemen is vooral het gebrek aan onderhoud en de ouderdom van de meeste kolencentrales. Er wordt ook gesproken van corruptie en sabotage. Feit is dat de laatste 30 jaar maar 1 nieuwe centrale geopend is, terwijl het stroomverbruik vertigvoudigd is. En men laat nog steeds geen particuliere zonnepanelen toe die kunnen bijdragen aan de energieproductie (maar dat is maar een klein deel van de oplossing natuurlijk).
De stroomprijzen zijn hier trouwens een stuk lager dan in Nederland. Begin van het jaar betaalden wen ongeveer 15 eurocent per KWH, inmiddels is dat gestegen naar 16 eurocent! Wel moeten we hier vooraf betalen (zogenaamd prepaid) aan de gemeente.
Ik begreep dat de elektriciteitscrisis in Zuid-Afrika zelfs door het NOS vermeld werd vorig weekend. Hier worden er ook veel grappen over gemaakt, vooral over ESKOM, de enige nationale energieleverancier. Zo zag ik ook onderstaand filmpje in het NOS artikel. Je moet daarbij weten dat stage 7 nog nooit voorgekomen is, het hoogste stadium dat we hebben gehad is tot nu toe 6.
Ook ons als bedrijf kost het handenvol geld op dit moment. Zonder stroom kunnen we niet draaien, dus in tijden van loadshedding produceren we onze eigen elektriciteit met behulp van een aggregaat. En dat doen de meeste bedrijven. Dat kost veel geld per dag en de eerste bedrijven dreigen daardoor nu om te vallen. Bovendien is het heel slecht voor de Zuid-Afrikaanse economie, in plaats van de verwachte groei, denkt men nu dat de economie zal krimpen dit kwartaal.
Ook veroorzaakt loadshedding chaos in het verkeer. Het betekent namelijk ook dat tijdens de uren van loadshedding de stoplichten niet werken en dat loopt het verkeer op vele plaatsen volkomen vast, zeker in grote steden als Pretoria en Johannesburg. Voor mij van en naar het werk valt het gelukkig mee, ik heb maar 4 stoplichten te passeren, en het zijn niet de drukste. Bovendien vallen deze ook onder hetzelfde regime als bij ons thuis, vanwege de slechte staat van het substation is er geen loadshedding.
Voor degene die het artikel van de NOS niet gezien heeft, hieronder de link:
https://nos.nl/artikel/2445021-stroomtekorten-zuid-afrika-nemen-toe-hoogste-alarmfase-afgekondigd
Voor de geïnteresseerden hieronder een uitleg over het waarom van de loadshedding (wel in het Engels):
Real reason behind load-shedding in South Africa
By MyBroadband
South Africa has experienced load-shedding since 2007 because the country failed to build new power stations to keep up with economic growth and replace ageing generation plants. Between 1961 and 1991, Eskom completed 14 new power stations with an installed capacity of 35,804MW. Over the next 30 years, between 1991 and 2021, Eskom only completed one new power station, Majuba, with an installed capacity of 4,110MW. Construction of Medupi and Kusile, with a combined installed capacity of 9,564MW, began in 2007, but these power plants are still not fully operational. Design faults, corruption, and mismanagement delayed the completion of these important stations. Eskom’s new management is addressing these challenges, but it is taking much longer than expected. Deputy President David Mabuza said in September 2020 that load-shedding would be “sorted once the Medupi power plant is incorporated into the grid”. He also said the Medupi power station would be completed in 2020, while Kusile will be completed by 2023. Fast forward nine months and South Africa is still dogged by load-shedding, and Medupi is still not functioning optimally. The completion of Kusile has also been delayed again. Eskom has committed to completing the Kusile power station within the 2024/25 financial year – 18 years after construction began. The government’s lack of planning, and Eskom’s inability to complete Medupi and Kusile as initially planned, is costing the country dearly.
Voor meer details over loadshedding vond ik ook onderstaande fact sheet. Om het even duidelijk te maken, loadshedding is niet iets van de laatste jaren, het bestaat als sinds 2008!