Vakantie in Franschhoek en Cederberg (april 2023)

Met Pasen zijn er 2 vrije dagen (goede vrijdag en paasmaandag). Vorig jaar besloten we toen op het laatste moment om naar het Krugerpark te gaan, ook al omdat er slecht weer (regen) voorspeld werd in Pretoria. Voor dit jaar besloten we al ergens eind vorig jaar om een weekje naar de Westkaap te gaan. Ik was daar in Oktober 2022 in de wijnstreek (om tarweproefvelden te bekijken) en het leek mij een mooie omgeving voor wandelingen. Daarnaast is het ook in de buurt van de regio waar rooibos verbouwd wordt (Cederberg). Uiteindelijk hadden we dan ook 5 dagen een appartement in Franschhoek (dicht bij Stellenbosch) en 4 dagen in de Cederberg geboekt.

We vertrokken zaterdag 1 april (nee, het is geen grap) per vliegtuig vanaf OR Tambo naar Kaapstad. In Kaapstad hadden we een auto gehuurd bij Woodford. Toen we de auto wilden ophalen, stond er een rij van ongeveer 10 personen voor ons. Men hielp met 4 personen de klanten, maar desondanks duurde het een uur voor wij aan de beurt waren. En toen wij aan de beurt waren, bleek ook wel waarom. Ondanks de reservering was de auto die wij gereserveerd had, niet beschikbaar. En dat was dus bij ongeveer iedereen zo. Men bood mij eerst een auto met handschakeling aan (ik had een automaat besteld), maar uiteindelijk bleek deze ook niet beschikbaar. Bovendien wilde ik dan korting, want een automaat is duurder. Vervolgens kreeg ik een BMW1 aangeboden. Dit is een auto die erg laag bij de grond ligt, niet echt geschikt dus voor zandwegen. Omdat wij ook wel wilden wandelen in de bergen, leek mij dit niet echt een geschikte auto. En op deze auto kon ik geen korting krijgen, want deze was veel duurder in huur. Na ongeveer 10 minuten verder wachten bleek dat er net een auto binnenkwam die het type was dat wij gereserveerd hadden. Maar deze moest nog schoongemaakt worden. Uiteindelijk hadden we dus na ongeveer 2 uur de auto die wij gereserveerd hadden, en daarbij hadden ze geluk dat deze dus net binnenkwam. De auto zelf was prima, er stond nog maar 200 km op de teller, deze was dus gloednieuw (Mitsubishi ASX).

De bedoeling was eigenlijk om naar Franschhoek te rijden, boodschappen te doen en dan nog een stukje te wandelen. Inmiddels was het echter zo laat dat wandelen er niet meer inzat. Het appartement in Franschhoek was modern en goed geoutilleerd. Het enige nadeel was dat zowel de eetgelegenheid een bar met krukken was en er buiten ook alleen een hoge tafel met krukken stond. Je kon dus buiten ook alleen op een kruk zitten. Er was zelfs een batterij om de loadshedding periodes door te komen. Er was dan nog wat licht en WIFI en de TV bleven werken tijdens de uren zonder elektriciteit. Het enige nadeel aan deze batterij was de de inverter om de batterij op te laden nogal veel lawaai maakte (ventilator om te koelen). Die avond hadden we geen zin meer om te koken en hebben we in een restaurant aldaar gegeten. Het plaatsje was erg toeristisch en er waren volop eetgelegenheden.

Franschhoek is een dorp met veel wijngaarden, er is dan ook een wijntram waarmee je allerlei wijngaarden kunt bezoeken en wijn kunt proeven. Ons appartement lag op 200 meter van de vertrekplaats van deze wijntram. Wij hebben echter vooral gewandeld op de dagen dat we in Franschhoek waren. Het dorp wordt omgeven door bergen/heuvels en daar kun je prachtig wandelen.

De eerste dag (zondag) hebben we een lange wandeling in de buurt van de Bergrivier gemaakt. Wij gebruiken voor onze wandelingen vaak GPS wandelingen van Alltrails. In dit geval was de wandeling ‘Berg river – centre peak loop’ en omschreven als ‘gemiddeld’, met een afstand van 15 km en een hoogteverschil van ruim 500 meter. Echter niet alle paden van de GPS route klopten en uiteindelijk hebben we bijna 17 km gewandeld, met bijna 500 hoogtemeters. Het was behoorlijk warm, dus uiteindelijk waren we beiden behoorlijk moe aan het eind. De wandeling zelf en wat foto’s kun je op Strava vinden: https://www.strava.com/activities/8819112018. Hieronder ook wat foto’s van deze wandeling.

De volgende dag hebben we het wat rustiger aangedaan om te herstellen. De wandeling was ‘Duiwelskloof’, 8 km lang met een hoogteverschil van ruim 200 meter. Deze wandeling was in de buurt van Stellenbosch. De wandeling zelf en wat foto’s kun je weer op Strava vinden: https://www.strava.com/activities/8824771609. Hieronder weer wat foto’s van deze wandeling:

De derde dag hebben we weer een pittigere wandeling gepland. In dit geval gingen we hoger de bergen in, waarbij we op de top een uitzicht hebben op Franschhoek. We hoefden echter niet vanaf beneden naar boven te wandelen, maar reden met de auto eerst een deel van de Franschhoek pas op. Het uitzicht van boven op Franschhoek was geweldig:

Uitzicht op Franschhoek van de DuToitskop, op de achtergrond is vaag ook de Tafelberg zichtbaar

Van deze wandeling kun je weer meer foto’s vinden op Strava: https://www.strava.com/activities/8830616620. En de foto’s ook hieronder:

De totale wandeling was rond de 10 km, met 700 hoogtemeters. Deze wandeling was ook populair, want we kwamen wat meer wandelaars tegen. Al deze wandelingen waren ook in nature reserves, en om te mogen wandelen moest je meestal een kleine vergoeding betalen. De eerste dag moest het via een link op de telefoon (er stond een bord met een barcode), de tweede en derde dag was er iemand bij de toegang van de reserve.

Na 3 dagen wandelen hadden we de vierde dag een rustdag ingepland. Bovendien zou het erg warm worden ( boven de 30 graden), dus wat minder geschikt ook om te wandelen. We besloten deze dag naar de kust te rijden, in dit geval de zuidkust bij Somerset West. Hier hebben we op het strand rondgelopen, daar was het niet zo druk:

Daarna zijn we nog naar Hermanus gereden. Daar waren we al eerder geweest, hier zijn de walvis rondvaarten. Nu was het echter geen walvis seizoen en hebben we ook geen walvis gezien. Vandaar zijn we via de Franschhoek pas teruggereden naar Franschhoek.

De volgende dag zijn we dan verhuisd naar de Cederberg. Dit is een afstand van ongeveer 250 km, oftewel ongeveer 3 uur rijden. Daarbij kom je door het Citrusdal, en zoals de naam al zegt zijn hier veel sinaasappelboomgaarden. De belangrijkste plaats in de Cederberg is Clanwilliam, maar ons chalet lag bij De Pakhuys, nog ruim een half uur buiten Clanwilliam, hoger in de bergen en min of meer in de middle of nowhere. Hier was een camping en ze hadden chalets, waarvan wij er dus één voor 4 dagen gehuurd hadden. Het huisje was nogal gedateerd, je kunt ook zeggen dat het ouwe zooi was. De ramen sloten deels niet goed meer en er zaten enorm veel muggen. We moesten dus ’s nachts de airco laten draaien, om de muggen op afstand te houden. De dag van aankomst was het 36 graden, en het gebied is enorm droog. Daarom wordt er ook rooibos geteeld. Dit gewas gedijt in deze omstandigheden goed en wordt dan ook uitsluitend in deze regio geteeld. We wilden graag rooibos zien, maar daarvoor waren we te laat, het was allemaal al geoogst.

Het huisje was dus gedateerd, met oud meubilair (sommigen noemen het wellicht antiek). Het ergste was echter dat er niets was voor de uren van loadshedding, zelfs geen kaarsen. We hadden gelukkig een zaklamp bij ons, want we hadden iedere avond een paar uur geen elektriciteit.

Op vrijdag hebben we ’s ochtends eerst op het terrein van de camping gewandeld. Het was behoorlijk druk op de camping, de camping werd veel gebruikt voor bouldering (rotsklimmen) en was enorm uitgestrekt. Onze wandeling, met wat foto’s, heb ik weer geregistreerd op Strava: https://www.strava.com/activities/8846678280. Na de middag hebben we dan nog een langere wandeling in de buurt gemaakt. Deze wandeling (Kliphuis campsite alternate loop) vertrok vanaf een andere camping in de buurt: https://www.strava.com/activities/8848206893. In totaal hebben we die dag dus 17 km gewandeld. De foto’s van die dag vind je ook hieronder:

Op zaterdag wilden we eigenlijk een wandeling maken in de buurt van onze eerdere wandeling de dag ervoor, maar deze was door een brand niet geopend en we moesten dus een alternatief verzinnen. Veel alternatieven waren er echter niet en we besloten daarom ook ons verblijf een dag in te korten en al op zondag terug naar Kaapstad te rijden. We wilden namelijk op maandag nog de Tafelberg op (het was al 2 x niet gelukt, door de weersomstandigheden). Daarmee hadden we op maandag meer tijd om de Tafelberg op te gaan, want onze terugvlucht was maandagavond. Op zaterdagochtend hebben we eerst boodschappen gedaan in Clanwilliam, waarna we op zaterdagmiddag weer een wandeling van Alltrails hebben gemaakt. In dit geval was het een wandeling langs rotsschilderingen van de oorspronkelijke bewoners van dit gebied (Sevilla Rock Art trail). Deze begon bij een padstal(afrikaans voor wegrestaurant: pad = weg, stal = restaurant/uitspanning) in de buurt en je moest weer een kleine vergoeding betalen om deze te mogen wandelen. Hieronder een impressie van allerlei tekeningen die we onderweg tegenkwamen:

De route is bovendien weer vastgelegd op Strava: https://www.strava.com/activities/8853708793. Daarna hebben we op de camping nog even gezocht naar rooibos, er zou namelijk ook op de camping rooibos staan, maar het veld was al leeg: https://www.strava.com/activities/8853955228.

Op zondagochtend zijn we dan weer vertrokken, terug naar Kaapstad. We hadden een kamer gereserveerd in Camps Bay, net ten zuiden van Kaapstad en dicht bij de plaats waar de kabelbaan de Tafelberg opgaat. We kwamen net na de middag aan en na een lunch op de kamer, hebben we nog een strandwandeling in Camps Bay gemaakt: https://www.strava.com/activities/8860212177. Hieronder ook wat foto’s van deze wandeling:

Die avond hebben we ook gegeten in een restaurant in Camps Bay (het is erg toeristisch hier). Aangezien het die dag prachtig weer was, besloten we al kaartjes voor de kabelbaan te kopen, zodat we ’s ochtends niet in de rij hoefden te staan om een kaartje te kopen. Bij de eerdere keren dat we bij de kabelbaan waren, was deze niet actief vanwege de harde wind. Nu leek het echter goed te komen. Die nacht echter regende het flink, maar gelukkig was er niet veel wind. Ons appartement was dicht bij de kabelbaan, maar te ver om te lopen. We hebben daarom Uber gebruikt voor vervoer naar de kabelbaan (Uber is betrouwbaar in Zuid Afrika), en ook voor vervoer terug. Het was nog bewolkt, maar we hoopten dat het zou opklaren, in ieder geval lag de Tafelberg zelf niet in de wolken. We waren net na 8 uur bij de kabelbaan en konden zo doorlopen en konden min of meer gelijk naar boven. Boven was het koud en door de bewolking viel het uitzicht wat tegen. Aan het eind klaarde het wat op gelukkig. We hebben er een wandeling gemaakt (maar niet vastgelegd op Strava). Hieronder wat foto’s van die ochtend op de Tafelberg:

In de loop van de ochtend zijn we weer met de kabelbaan omlaag gegaan, met Uber terug naar onze auto en vervolgens naar het centrum van Kaapstad gereden. Hier hebben we geluncht in een restaurant, waarna we naar het vliegveld zijn vertrokken. We waren hier erg vroeg, en ik heb geprobeerd om een eerdere vlucht te krijgen. Helaas was alles volgeboekt en moesten we nog een paar uur wachten op het vliegveld. Uiteindelijk waren we weer om ongeveer 10 uur die avond thuis in Pretoria. Ik kon mijn koffer uitpakken en gelijk weer inpakken, want de volgende ochtend ben ik al weer vroeg vertrokken voor proefveldbezoek (in dit geval mais). Een aantal buitenlandse collega’s waren die dag al aangekomen en samen met hen hebben we enkele dagen proefvelden bekeken.

Bij een volgend bezoek aan Kaapstad willen we natuurlijk de Tafelberg te voet beklimmen, maar door de gelimiteerde tijd hebben we dat dit keer niet gedaan.