Naar Nederland voor een feestje!

Aan het eind van deze week komen we weer naar Nederland. Koen heeft zijn Master gehaald en Rinse zijn Bachelor. Dat moet natuurlijk gevierd worden en daarom komen we 2 weken naar Nederland. Helaas kunnen we niet bij beide ceremonies zijn. De universiteit heeft zodanig gepland dat deze 2 weken na elkaar zijn. Bovendien kwam de aankondiging van Koen’s ceremonie pas een paar weken geleden, dus konden we daar niet meer op inspelen. Koen heeft zijn bul dus al binnen, maar Rinse krijgt deze volgende week uitgereikt.

Koen met zijn bul

Tot 2 weken geleden moesten we nog steeds 5 dagen in quarantaine bij aankomst in Nederland, maar de situatie is voor volledig gevaccineerden dermate gewijzigd dat er nu geen verplichte quarantaine meer opgelegd wordt. Daarbij is de COVID situatie in Zuid-Afrika dermate veel beter dat Nederland zelfs geen corona-test meer eist, wanneer je volledig gevaccineerd bent (en dat zijn we). Dat betekent dat we nu direct naar buiten kunnen bij aankomst in Nederland. Omdat een sneltest hier niet duur is (< 20 euro), gaan we vrijdagochtend toch nog een sneltest laten uitvoeren (maar als ik het goed begrijp is dit niet nodig). We vliegen dan vrijdagavond naar Nederland en komen zaterdagochtend aan. Voor de terugvlucht eist Zuid-Afrika nog steeds een PCR test, ook voor volledig gevaccineerden. We hebben nog enige hoop dat dit vervalt voor we teruggaan, maar zeker weten doen we dat niet. De vorige keren konden we gratis een PCR test in Nederland laten uitvoeren bij testenvoorjereis.nl. Dat is helaas niet meer mogelijk en nu moeten we deze PCR test zelf betalen. De meeste kosten rond de 70 euro per persoon, maar ik heb een bedrijf gevonden dat de test voor 45 euro uitvoert. Deze is dan niet binnen 24 uur klaar, maar Zuid-Afrika vereist een test die maximaal 72 uur voor je vlucht is uitgevoerd, dus we hebben enige speling.

We verblijven dit keer in een vakantiepark in Hoeven, dicht bij Etten-Leur. Dit is niet zover van Rilland en Eindhoven. De laatste dag voor vertrek (zaterdag 23 oktober) slapen we dichtbij Schiphol, in Hoofddorp, zodat we makkelijk op tijd kunnen zijn voor de vlucht zijn op zondag. De vlucht naar Johannesburg is een dagvlucht. Wij vinden dat ideaal, je hoeft niet zo vroeg op en we komen ’s avonds aan. De laatste keren waren we rond half elf ’s avonds thuis en konden we weer in ons eigen bed slapen. Dat is heel wat comfortabeler dan een stoel in het vliegtuig.