Kerstmis in Zuid-Afrika

Over 2 weken is het kerstmis. Dat gevoel hebben we helemaal niet, want we zitten hier af en toe te puffen van de warmte. Maar ook regent het nog steeds af en toe flink. Vorige week zaterdag hebben we op de boerderij in Bapsfontein 125 mm in 1 dag gehad. Het was dus even erg nat en de zandweg naar de boerderij was behoorlijk veranderd. De zandweg is een stuk slechter geworden, met een aantal kuilen en grotere gaten. In Pretoria hadden we wat minder regen, maar nog altijd ruim 60 mm. Nu is het al een paar dagen weer droog en de temperatuur loopt weer snel op. Het is nu net boven de 30 graden en de zon schijnt uitbundig. Voor ons dus niet echt een kerstgevoel. In de winkels zie je wel wat kerstspullen, maar lang niet als in Nederland.

Veel mensen hebben nu al vakantie en de scholen zijn ook een aantal weken dicht. Dat betekent dat veel mensen al op vakantie zijn, de meesten gaan naar de kust in het oosten of zuiden. Het is dus een stuk rustiger op de weg en ’s morgens kan ik zonder probleem in 35 minuten op mijn werk zijn (normaal is het 45 minuten, wanneer ik op tijd wegga). Komende donderdag is het hier een officiĆ«le feestdag, daarna zal het helemaal rustiger worden. Voor ons zit er nog geen vakantie is. De mais is volop aan het groeien en we zijn druk bezig met de bestuivingen van het eerst gezaaide deel. Bovendien zijn we de laatste proefvelden nog aan het zaaien, hiermee hopen we net voor de kerst klaar te zijn.

Enkele weken geleden hadden we voor het eerst een slang in onze tuin. Onze tuinman Lukas zette de container aan de kant en er bleek een slang onder te zitten. We waren hier niet erg happig op, en Lukas ook niet. Hij heeft de slang uiteindelijk met kokend water om het leven gebracht. Het bleek om een luislang te gaan. Dit is een pyton-type en niet giftig. Deze kunnen erg lang worden (tot 4 meter), maar deze was nog maar klein (zie de foto’s hieronder.

De slang toen deze nog in leven was

Inmiddels heb ik ook mijn eerste slang gezien. Gisteren was ik op onze boerderij in Potchefstroom. Opeens hoorde ik een gil en rende iemand hard weg op het kantoor naast ons. Het bleek dat zij iets achter zich hoorde en bij het omdraaien een slang in de ogen keek. Het was een rinkhals slang, een cobra-type die ook nog giftig is. Deze slang is niet erg giftig, maar het kan toch flink zeer doen. Het was echter nog een ‘kleintje’, max. 40 cm lang. Ze kunnen meer dan een meter lang worden. De boer heeft de slang gevangen en weggebracht, maar mijn collega was zo ontzet dat ze verder thuis is gaan werken.

Rinkhals slang

Op 1e kerstdag komen de jongens uit Nederland aan in Johannesburg. Dat wordt een latertje, want het vliegtuig landt pas rond 22 uur. Daarna moeten zij nog door alle controles en dan nog naar huis (40 minuten). Ze kunnen dan een dag acclimatiseren, komend uit het koude en donkere Nederland. Op maandag vertrekken we voor 5 dagen naar het Krugerpark. Omdat we daar een stuk lager zitten, kan het daar nog een stukje warmer worden. Het is er regelmatig 40 graden in deze tijd, dus dat wordt nog een acclimatiseringsronde. We verblijven 2 dagen in het hotel waar we al eerder gelogeerd hebben, daarna slapen we 2 dagen in het Krugerpark (Olifants Rest Camp). In dit kamp hebben we met Koen al eerder een nacht doorgebracht. Belangrijkst is dat we daar ook airco op de kamers hebben, anders is het er bijna niet uit te houden. Ook is dat belangrijk voor de muggen, omdat er in de zomer een kleine kans op malaria is in het Krugerpark. Hier is Pretoria is er geen malaria, maar hebben we vaak toch de airco in de slaapkamer aan, omdat dat de muggen weghoudt.

Wanneer we terugkomen uit het Krugerpark, kunnen we Koen’s verjaardag vieren. Daarna blijven de jongens nog ruim een week hier. Oorspronkelijk zouden Paul & Rinse al op 3 januari terugkeren, maar omdat alles toch online is, hebben we het ticket kunnen wijzigen en gaan ze met Koen op 11 januari terug. We proberen het laatste weekend nog een paar dagen naar de Drakensbergen te gaan, maar vanwege de drukte op het werk kan ik alleen in het weekend weg.

Voor de reis van en naar Nederland zitten we weer op het oude ‘regime’. Om hier binnen te komen heb je een negatieve PCR test van max. 72 uur oud. Dit is al de voorwaarde sinds de grenzen weer open zijn gegaan in Oktober 2020. Om Nederland binnen te komen, moet je de berichten goed volgen, want dat verandert regelmatig. Op dit moment heb je een PCR test van max. 48 uur oud nodig, dan een rapid antigen test van max. 24 uur oud, je moet minimaal 5 dagen in quarantaine bij aankomst in Nederland. Is de PCR test na 5 dagen negatief (bij de GGD), dan mag je uit quarantaine. Maar het zou mij niet verbazen dat er binnenkort weer iets veranderd.

Zuid-Afrika is zeer verbolgen over het feit dat veel landen de grenzen dicht hebben gegooid voor Zuid-Afrikanen. Wij mogen als Nederlanders dus wel Nederland in, maar Zuid-Afrikanen niet. Men begrijpt dit niet, want er is geen verschil in risico met al deze testen.