Naar het Krugerpark in de zomer (december 2021)

Op 25 december zijn de jongens met KLM naar Zuid-Afrika gevlogen. De COVID maatregelen in Zuid-Afrika zijn licht en met een negatieve PCR test kun je hier naartoe reizen. We hadden in Augustus al een reis gepland naar het Krugerpark in de week tussen kerst en oud/nieuwjaar. Dit keer konden we dus met z’n allen gaan. We hadden 2 nachten in ons vaste hotel in Hazyview geboekt (Rissington Inn, vanwege de glutenvrije kaart), waarna we 2 nachten in het Olifants Rest Camp in het Krugerpark hadden geboekt (2 huisjes). In totaal kunnen we daardoor 5 dagen in het Krugerpark doorbrengen.

We zijn op maandag 27 december om 7 uur vertrokken en kwamen direct in de regen. Onderweg hadden we deels zeer zware buien, maar het laatste uur van de reis werd het droog en steeds warmer. Uiteindelijk waren we rond half twaalf bij de poort. Gelukkig had ik de toegang gereserveerd, want alleen mensen met een reservering mochten naar binnen (de toegang tot het park wordt beperkt). De temperatuur liep uiteindelijk op tot boven de 30 graden en het was erg vochtig. We reden deels met de ramen open en de jongens hebben zelfs enigszins hun armen verbrand door de felle zon. We zagen onderweg allerlei dieren, waaronder ook leeuwen. Veel dieren lagen echter in de schaduw onder de bomen en waren niet zo eenvoudig te spotten.

De volgende dag zijn we de hele dag door het zuidelijke deel van het park gereden, maar helaas waren door de warmte maar weinig dieren zichtbaar. Het was die dag 38 graden en drukkend warm. Gelukkig hadden we op onze hotelkamers airconditioning, zodat we toch redelijk konden slapen. Deze airconditioning is ook nodig vanwege de muggen. In de zomer is er een klein risico op malaria. Je kunt daarvoor pillen gaan slikken, maar die zijn niet zo gezond. Het is beter de muggen te ontwijken door deet te gebruiken en op de kamer de airconditioning te laten draaien. Wanneer je onverhoopt malaria zou oplopen, merk je dat aan de koorts en in een vroeg stadium kan het prima behandeld worden. Het gebruik van malariapillen zorgt ervoor dat je mogelijk de symptomen mist en daardoor toch malaria zou kunnen oplopen. Dat is in ieder geval hoe iedereen in ZA erover denkt. In Nederland krijg je het advies malariapillen te gaan slikken, maar dat hebben wij dus niet gedaan. In de winter is er geen malariarisico en hoef je je over dit niet druk te maken.

Op woensdag zijn we via een omweg naar het Olifants Rest Camp gereden. Het was weer drukkend warm en het aantal dieren dat we gezien hebben was beperkt. ’s Avonds hebben we dan gebraait (gebarbecued) bij ons huisje op het kamp. Daarna zijn we allemaal vroeg het huisje ingegaan, om daar bij de airco uit te rusten en al vroeg te gaan slapen.

Donderdag hebben we de hele dag in die buurt rond gereden. We hebben 2 leeuwen gezien, maar weer was het door de warmte niet echt een goede dag om dieren te spotten (35 graden). De leeuwen waren maar moeilijk te zien, omdat ze diep onder de struiken in de schaduw lagen.

Op vrijdag moesten we al weer de thuisreis aanvaarden. We wilden op tijd thuis zijn om nog wat boodschappen te kunnen doen. Daarom zijn we al om 7 uur weggereden. We reden eerst nog 3.5 uur door het park en omdat we vroeg waren, hebben we eens wat meer dieren gezien. Op de weg liepen achtereenvolgens een leeuw, struisvogels, een hyena en wilde honden. Hieruit blijkt wel dat je vroeg op pad moet om veel dieren te zien bij deze hitte. Het beste is dus om 5 uur al op pad te gaan. Dan is het net licht en zijn de dieren nog actief. Ook kwamen we tot de conclusie dat het beter is het park in de winter te bezoeken. De temperatuur is aangenamer en de dieren zijn ook wat actiever overdag. Wel kan het in de ochtend nog erg fris zijn, maar daar kun je je op kleden. Alleen is de natuur natuurlijk bruin door de droogte die dan heerst. En aan het eind van de winter moet je de dieren echt gaan zoeken in de buurt van water (maar dat maakt het ook deels makkelijker).

Na het park verlaten te hebben, kwamen we weer in een heftige onweersbui terecht. Een tegemoetkomende auto raakte nog even de controle kwijt door aquaplaning, maar gelukkig kon hij de auto weer onder controle krijgen en konden wij veilig onze weg vervolgen. Het was onderweg in de regen slechts 13 graden, maar toen we thuis waren, was het al weer 25 graden. Na boodschappen te hebben gedaan, wilden we nog uit eten gaan, maar helaas was het restaurant gesloten. We besloten daarom maar zelf weer de braai aan te steken. Ondertussen was het ook al weer flink gaan onweren en regenen, maar onze braai is binnen en we hebben genoten van een lekker stuk vlees. We waren allemaal tamelijk moe van de vermoeienissen van de afgelopen week. We hebben dan ook de jaarwisseling niet afgewacht en zijn allemaal vroeg gaan slapen.

In de maand December hebben we flink wat regen gehad, alleen deze laatste week al 80 mm. In totaal is er in December 225 mm gevallen. Ook November was nat met een totale regenval van 175 mm. Hopelijk wordt het in januari wat droger. Desondanks zijn de temperaturen heel redelijk. Van de 31 dagen in december hebben we op 25 dagen minimaal de 25 graden gehaald en op 12 dagen 30 graden of meer. Door de regen moeten we ook ons zwembad af en toe legen, het staat regelmatig tot de rand toe vol.

De jongens hebben druk foto’s gemaakt tijdens het bezoek aan het Krugerpark. Hieronder vind je een impressie van de dieren die we gezien hebben. Dit keer hebben we behoorlijk wat leeuwen gezien, maar geen luipaarden. We hebben ook 3 neushoorns gezien, echter dit was zeer kort en we hebben slechts 1 foto waar je alleen de achterkant ziet. Het meest voorkomende dier is een impala (soort antilope), maar we zien ook altijd volop zebra, wildebeest (gnoe) en olifant.

De jongens blijven nog ruim een week hier en we hebben het plan komend weekend in de Drakensbergen door te brengen. Voor de terugreis moeten ze dan weer testen (2 x) en vervolgens bij aankomst in Nederland 5 dagen in quarantaine (als dit van kracht blijft). Eigenlijk is dat laatste een beetje vreemd, want de zorgwekkende variant is ook in Nederland al dominant. Wellicht dus dat dit nog veranderd en ze zonder quarantaine terug kunnen. De maatregelen in Zuid-Afrika zijn donderdag nog versoepeld, omdat er relatief weinig mensen in het ziekenhuis belanden met de omicron variant. We hebben nu helemaal geen avondklok meer (was van middernacht tot 4 uur) en de maximale groepsgrootte is veranderd.

« van 5 »