Er zijn hier nog steeds (grote) problemen met de stroomvoorziening. Hadden we in de winter soms enkele uren per dag geen stroom, de afgelopen week was het regelmatig 6 uur per dag. En net kregen we bericht dat het nu verhoogd is tot ‘stage 5’. Dat betekent dat we nu 8-10 uur per dag geen stroom hebben.
Waar wij wonen hebben we er echter geen last van, want we zijn uitgezonderd van de loadshedding. Dit komt nog steeds door het feit dat het substation waar wij onder vallen in zo’n slechte staat is, dat uitschakelen zou kunnen betekenen dat we dagenlang geen stroom hebben.
We zijn er op voorbereid dat het toch een keer gebeurd, we hebben inmiddels 2 batterijen en 4 zonnepanelen, waardoor we in ieder geval de basis voorzieningen kunnen laten draaien (licht, wifi, lichte apparatuur). We denken het hiermee dagenlang te kunnen uitzingen, zeker in de zomer. Twee weken geleden hadden we wel een stroomonderbreking op zaterdag. Maar deze onderbreking duurde maar 3 uur en het systeem werkte goed. Het was de eerste keer dat we het konden testen. Met onze noodstroomvoorziening kunnen we echter geen water verwarmen, dus het douchen wordt een koude douche of in het zwembad springen (de temperatuur is nu 16 graden).
Op het werk levert het de nodige problemen op. Tijdens loadshedding draaien we een generator, maar het veelvuldige gebruik levert ook af en toe storingen op. Bovendien wordt er veel diesel gebruikt en dat merken we in de kosten. Om de kostprijs te vergelijken, wanneer we een KWH via het net krijgen, kost het ons 2 Rand, maar opgewekt via de generator kost het ons ongeveer 7 Rand, en de prijs van diesel is nog steeds aan het oplopen.
Bovendien valt tijdens loadshedding regelmatig het internet uit. Ook de internet providers hebben moeite hun systemen draaiende te houden. Vaak hebben ze wel een batterij, maar deze worden nogal eens gestolen.
De afgelopen week hadden we een interne training waarbij we internet nodig hadden. Maar iedere ochtend van 10 tot 12.30 u was er ook loadshedding en was het internet super traag. Dat gaf dan wel enkele complicaties.
De oorzaak van al deze loadshedding is vooral het gebrek aan onderhoud. Er vallen steeds productie units uit door de slechte staat van onderhoud. We kregen enkele dagen geleden bericht dat er minder loadshedding zou zijn, maar blijkbaar zijn er weer een aantal units onverwacht stilgevallen, waardoor we dit soort loadshedding hebben. Dit moet de economie enorme schade opleveren, want alle bedrijven moeten dus op diesel stroom gaan produceren, of stil gaan liggen. En het kost ook Eskom, die de alleenheerschappij op de stroom productie heeft, handenvol geld. Voordat ze loadshedding aankondigen gaan ze al extra stroom produceren met dieselgeneratoren, en dat kost hen dus ook 7 Rand/KWH, terwijl ze het voor 2 Rand/KWH verkopen.
Er zijn grote actieplannen om de loadshedding te verminderen, ook van de nationale overheid, maar ik denk dat de situatie op dit moment alleen maar slechter wordt.