Verkiezingen in Zuid-Afrika en vakantie in Botswana

Inmiddels heb ik een aantal drukke weken achter de rug. We hebben veel proefvelden bezocht die vlak voor de oogst staan. Dat is nu voorbij en ik ben wat meer op kantoor (en thuis). Inmiddels naderen met rasse schreden hier de landelijke verkiezingen. Dat ik goed te merken, er wordt opeens volop aan de wegen gewerkt en we hebben al weken geen loadshedding meer. Volgens de regering heeft dat niets met de verkiezingen te maken, maar we zullen dat zien wanneer de verkiezingen geweest zijn. De verkiezingen zijn aanstaande woensdag 29 mei. Deze dag is een landelijke vrije dag, omdat iedereen in de gelegenheid moet zijn zijn/haar stem uit te brengen. Blijkbaar staan er dan lange rijen voor de stembureaus. Wanneer je wilt stemmen, had je je daarvoor al een paar maanden geleden moeten opgeven. Je kunt nu niet meer besluiten alsnog te gaan stemmen.

De verwachting is dat de ANC de absolute meerderheid gaat verliezen en dan een coalitieregering moet gaan vormen. Dat kan goed en slecht uitpakken, want er zijn radicale en minder radicale kleinere partijen. De ANC neigt een beetje naar communisme, ze zijn nog steeds goed bevriend met Poetin en ze staan ook helemaal achter de Palestijnse zaak, gezien ook dat Zuid-Afrika de zaak bij het hof van justitie in Den Haag heeft aangekaart. Wanneer zij zaken gaan doen met een meer radicale partij, zoals de EFF, dan zou dat wel een slecht kunnen uitpakken voor Zuid-Afrika. de EFF is anti-bedrijfsleven en voor het onteigenen van alle blanke boeren. Dat zou Zuid-Afrika in een grotere crisis dan nu kunnen storten. Er is nu al discussie of Zuid-Afrika een ‘failed state’ is, in dat geval zal het zeer waarschijnlijk een ‘failed state’ worden.

Men verwacht enige onrust tijdens en na de verkiezingen, dus we wachten hier maar af. Het zal vooral van de uitslag afhangen hoe onrustig het gaat worden.

Over 2 weken gaan wij zelf met vakantie naar Botswana en Namibië. Koen en Rinse komen naar Zuid-Afrika en gaan met ons mee. We hebben een auto gehuurd, een 4WD, omdat de wegen niet altijd erg goed zullen zijn. We hebben zelf een route uitgestippeld vanaf hier (het is 3 uur rijden tot de grens met Botswana). Hieronder zie je onze geplande route. We zijn 2 weken onderweg en komen daarbij aan de Noordzijde ook in Namibië. Bovendien gaan we nog een dagtocht naar Zimbabwe maken om de Victoria Falls te zien. Voor zowel Botswana als Namibië krijgen we op de grens een gratis visum, maar voor Zimbabwe moeten we op de grens een visum kopen voor 30 USD p.p.

We komen op zondag 23 juni weer thuis en die avond vlieg ik gelijk weer weg naar Spanje, waar ik die volgende week vergaderingen heb.

We zitten dan midden in de winter, maar net als hier is het vooral zonnig overdag. De nachten kunnen fris zijn, maar minder fris dan hier in Pretoria. Tot nu toe valt de winter ook erg mee, pas de laatste week zijn de nachten wat frisser, maar overdag is het vaak nog 25 graden. Van een echte winter kun je dus nog niet spreken. Wel is het brandseizoen weer begonnen. Bijna iedere dag zie ik nu wel ergens een veld branden.