Bezoek aan Nederland met Pasen

Vlak voor de Pasen zijn we naar Nederland gereisd. Ons huis in Heinkenszand stond op dat moment leeg (de huurders waren begin maart vertrokken) en daardoor konden we daar overnachten. Omdat de vorige huurders zelf elektriciteit, gas en water hadden afgesloten, moest ik wel een kort contract regelen met een leverancier. Ook hadden we geen internet, maar een kortlopend contract afsluiten is erg prijzig. Daarom hebben we alleen mobiel internet via Vodafone gebruikt (unlimited voor 7 dagen).

We hadden via onze tussenpersoon ook al gehoord dat het huis niet al te schoon was opgeleverd. Daarom waren Koen en Rinse de week ervoor ook al wezen kijken, om te zien wat er allemaal was en of we er zo konden overnachten. Dat viel uiteindelijk wel mee, maar het bleek wel dat de schoonmaak inderdaad niet overhield en de tuin ook enig achterstallig onderhoud vertoonde.

We wisten ook niet of alle onze spullen in huis achtergebleven waren, maar dat bleek uiteindelijk mee te vallen. Het enige wat ik echt mistte was een switch voor het internet.

Bij onze aankomst bleek inderdaad dat het huis niet bepaald schoon was. Wat je zag viel wel mee, maar als je iets openmaakte of eronder keek, wat het niet bepaald schoon. Bovendien waren er ook wat spullen blijven liggen die niet van ons waren, inclusief spullen die afgevoerd moesten worden.

Tineke is meerdere dagen aan het schoonmaken geweest en ik heb een aantal auto’s vol spullen weggebracht naar de stort.

Omdat op dat moment de gezondheid van Tineke’s moeder niet overhield, is zijn ook nog meerdere keren naar Oldemarkt geweest. Ik ben een aantal keren mee geweest, maar niet elke keer.

Na overleg met onze tussenpersoon voor de verhuur besloten we uiteindelijk al onze meubels weg te (laten) halen uit het huis, omdat dat de verhuur makkelijker maakt. De vraag was waar we met de meubels naartoe moesten. De bedden en kasten boven zijn meest oud en we besloten deze op te ruimen. En Paul had wel interesse in ons bed en onze matrassen, dus die hebben we uiteindelijk met een busje naar Eindhoven gebracht. Maar onze meubels beneden in de woonkamer zijn nog vrij nieuw en bovendien hebben we 2 kasten staan die we graag wilden houden. Oorspronkelijk hadden we het plan deze op te slaan in een meubelopslag. Maar na het ontvangen van enkele offertes bleek het wel erg prijzig te gaan worden (bij 5 jaar opslag). Na overleg met de jongens hebben we besloten de meubels naar Eindhoven te brengen. Daar moeten we dan een aantal meubels afvoeren of verkopen, maar het grootste deel kan in de woning staan. Helaas hadden we geen tijd meer zelf de meubels naar Eindhoven te brengen, maar de jongens zullen dit de komende weken gaan doen.

Op het eind hebben we ook nog een aantal zaken kunnen verkopen via marktplaats, een wasmachine, wasdroger en stofzuiger. Bovendien stond er nog een oude fiets in Eindhoven die gratis is opgehaald.

De voortuin was ook nooit gesnoeid en moest nodig onder handen worden genomen. Ik heb zelf een beetje de koppen uit de struiken gehaald, maar er was een grondige snoeibeurt nodig. De plaatselijke tuinman heeft dat ook nog tijdens onze aanwezigheid kunnen uitvoeren. Ook de ramen, kozijnen en daklijsten hadden nodig een schoonmaakbeurt nodig. Dit konden we niet meer tijdens onze aanwezigheid laten uitvoeren, maar is uiteindelijk ook nog in april gedaan.

Tegelijkertijd was er in Eindhoven ook nog een verbouwing bezig. We hadden maanden daarvoor besloten de badkamer en toiletten aldaar te verbeteren en daarvoor een bedrijf gevonden. Zij begonnen halverwege maart met deze ingrijpende verbouwing (een deel van een slaapkamer werd opgeofferd voor een toilet) en halverwege april was dit klaar (toen wij al weer terug in Zuid-Afrika waren). Er is nu een net toilet beneden en een nette badkamer en apart toilet op de de eerste verdieping. En Rinse’s kamer heeft nu een apart gedeelte als kantoor. Het betekent vooral dat er nu 4 fatsoenlijke kamers zijn (daarvoor waren er 5, maar 2 hadden niet de minimum norm voor studentenkamer).

Daarnaast hebben we bij de vijfde huurder (nu vierde huurder) de huur opgezegd (per 31-8-2024). Zijn contract loopt dan af en van rechtswege kan het officieel ook niet verlengd worden. Daarmee komt deze kamer vrij en deze willen we dan voor onszelf gebruiken wanneer we in Nederland zijn. De volgende keer zal in september zijn, dus dat zal de eerste keer zijn dat we van deze mogelijkheid gebruik gaan maken. Bovendien kan Paul dan daar ook gaan werken. Hij werkt sinds enkele weken en deels vanuit huis.

De ruim 2 weken die we in Nederland waren zijn razendsnel voorbij gegaan en we zijn erg druk geweest: veel gereden en veel gedaan.

Natuurlijk hebben we ook met onze voormalige buren gesproken. Zij bevestigden dat deze huurders niet de prettigste waren. Het huis was oorspronkelijk gehuurd door een Nederlandse man en zijn Oekraïense vriendin. Maar nu hoorden we dat deze Nederlandse man er na 2 maanden uit is gezet en er uiteindelijk tot 7 mensen hebben gewoond. En daarbij ook nog honden en katten. Daarvoor hadden ze toestemming moeten vragen, maar dat is nooit gebeurd. Ze hadden behoorlijk last van hen, omdat ze zich ook niet erg netjes gedroegen. Dit hebben wij of de bemiddelaar echter nooit geweten. We hebben het contract na 1 jaar verlengd, maar dat hadden we niet gedaan als we dit geweten hadden.

Terwijl we nog in Nederland waren, hoorden we van de interesse van een Nederlands gezin voor ons huis. Zij hadden hun huis verkocht, maar nog geen nieuwe woning op het oog. En zoals het er nu naar uitziet, gaan zij ons huis huren vanaf 1 juni. De meubels beneden moeten er nog uit. De jongens hebben echter pas op 1 juni zelf tijd om dat te doen, dus hopelijk kan dat.

Op zaterdag 13 april zijn we uiteindelijk weer teruggevlogen naar Zuid-Afrika om uit te rusten. Ons volgende reisje is weer een bezoek aan het Krugerpark in het Pinksterweekend. Pinksteren is hier, net als hemelvaart, geen feestdag. Dus hopelijk valt het mee met de drukte. Omdat de huisjes in het Kruger niet altijd even goed zijn, hebben we besloten weer eens buiten het park te slapen en iedere dag weer het park in te gaan. Het nadeel daarvan is dat je iedere dag weer door de poort moet, en dat kan soms ophouden. Je kunt niet voor meerdere dagen toegang kopen, het moet voor iedere dag opnieuw. Wel kun je vooraf reserveren en betalen, dus hopelijk helpt dat.

De volgende langere vakantie is in juni. We gaan dan met Koen en Rinse 2 weken op safari in Botswana. We hebben zelf een reis gepland. Botswana is erg prijzig en door het zelf te boeken kun je behoorlijk wat kosten besparen. We komen trouwens niet alleen in Botswana, maar ook in Zimbabwe (Victoria Falls) en Namibië (Caprivi strip). Botswana is op rij-afstand van hier, het is ongeveer 3 uur tot de grens. We hebben hier dan ook een 4×4 auto gehuurd en gaan hier de reis beginnen. Direct na terugkomst moet ik alweer naar Europa, de week erop is een congres gepland waar ik bij aanwezig moet zijn.