Inmiddels zijn we weer 2 weken terug in Zuid-Afrika. De eerste week was het af en toe regenachtig, maar deze week is het vooral zonnig en warm. Bijna iedere dag komen we nu rond of boven de 30 graden en de zon schijnt meestal uitbundig. Het is oppassen, want je verbrand snel.
Ik heb al meermaals over de electriciteitsproblemen geschreven, maar deze week hebben we een nieuw dieptepunt bereikt. Vanaf vorig weekend zitten we continue in stage 6 loadshedding. Dat betekent dat er dus tot 6000 MW aan elektriciteit niet geleverd worden en we dus 8-12 uur per dag geen elektriciteit hebben. Het is de eerste keer dat we zo lang in stage 6 zijn en er is nog geen uitzicht op verbetering tot dit moment. Als klap op de vuurpijl is deze week de CEO van Eskom, de elektriciteitsproducent, per direct opgestapt. Hij had een interview gegeven waarin hij aangaf dat het onmogelijk is oplossingen te vinden, omdat de politiek zich direct met allerlei zaken bemoeid en er ministers zijn die belangen hebben die zorgen dat de problemen niet opgelost kunnen worden. Als interim CEO is nu de CFO aangesteld, deze werkt al 20 jaar bij Eskom en heeft nog niets van alle corruptie op kunnen lossen. Niet echt vertrouwenwekkend dus. En eigenlijk hebben we af en toe stage 7 en even zelfs stage 8, alleen communiceert men dat niet (stage 7 is 7000 MW niet geleverd). We hebben deze week 2 x net boven de 7000 MW gezeten. Het ergste is dat er geen zicht ik op verbetering, en normaalgesproken zijn er meer problemen in de winter dan in de zomer. Men heeft de noodtoestand uitgeroepen wegens de aanhoudende loadshedding, maar niemand verwacht eigenlijk dat dit iets gaat helpen. Het geeft de regering meer bevoegdheden, maar eigenlijk denkt men dat daar dan weer misbruik van gemaakt gaat worden.
Wanneer we de loadshedding vergelijken met voorgaande jaren, is er een enorme stijging in 2022 (verviervoudiging) en alleen januari 2023 had al meer loadshedding dan heel 2021. We hebben in 2023 nog geen enkele dag zonder loadshedding gehad. En het probleem is dat de rijken er niet zoveel last van hebben, die installeren zonnepanelen + batterijen of hebben een generator. Het zijn vooral de arme mensen die er last van hebben. En voor de bedrijven nemen de kosten enorm toe, waardoor sommigen ook failliet gaan of mensen moeten ontslaan. Bovendien is er nog een enorm risico. Er wordt veel voedsel geproduceerd met beregening, maar daarvoor heb je ook elektriciteit nodig. Wanneer er niet voldoende beregend wordt, wordt de productie lager en is er een risico op voedselschaarste (en stijgende prijzen). Sommige boeren hebben ook besloten minder uit te zaaien, zodat zij de overblijvende percelen voldoende kunnen beregenen. Het heeft dus enorme effecten, deze loadshedding, en niet alleen op de economie.
Deze week hebben we verder ook nog te maken met een onderbreking van de wateraanvoer. Er wordt gewerkt aan een hoofdaanvoerleiding van water naar onze gemeente een een deel van Johannesburg en daarvoor is eer onderbreking in de wateraanvoer van 30 uur. De reservoirs in de stad zijn wel vol, maar zaterdagochtend kwam er geen water meer uit de kraan (het werk was vrijdagochtend vroeg begonnen). Inmiddels is het bijna 17 uur en er lijkt weer een beetje water uit de kraan te komen, dus hopelijk hebben we snel genoeg druk.
Vorige week hebben we ook een solar geyser laten installeren. Wanneer we echt geen stroom meer hebben, hebben we nog altijd warm water door deze solar geyser. En wanneer het water niet voldoende warm is, kunnen we altijd nog electrisch bijverwarmen. Tot nu toe is het niet nodig, de temperatuur komt nu boven de 80 graden. Deze solar geyser heeft ook een eigen zonnepaneel en batterij, zodat deze ook zonder electriciteit kan functioneren.
Op het werk betalen we ons blauw aan diesel voor de stroomproductie. We proberen nu versneld een solar installatie te installeren, zodat we op deze kosten kunnen besparen.
En gisteren kwam dan ook nog het nieuws dat Zuid-Afrika op de grijze lijst voor witwassen in geplaatst. Het land doet niet genoeg om witwassen tegen te gaan. Wat de gevolgen daarvan precies zijn, weet men nog niet.
Vanmorgen hebben we een wandeling gemaakt, maar we konden daarna dus niet douchen. Gelukkig hebben we dan een zwembad waar we ons kunnen verfrissen. De watertemperatuur is 28 graden, dus lekker.
Goed om te weten is ook dat Zuid-Afrika nog steeds goede banden onderhoudt met Rusland en China. Er is zelfs sprake van een mogelijke top tussen deze 3 landen. De ANC wordt wel eens als een deels communistische partij gezien (en daar sprak de voormalige CEO van Eskom ook over in het interview). Zuid-Afrika roept wel op tot vrede, maar veroordeelt Rusland niet voor het binnenvallen van Oekraïne.