Bezoek aan Lesedi Cultural Village

We wilden deze zondag eigenlijk naar de grotten die bij de Magaliesberg liggen, maar deze waren door de vele regen van de afgelopen weken (200-300 mm) gesloten. Ook wilden we nog een keer kijken bij Lesedi Cultural Village, een soort permanente exhibitie van de lokale oorspronkelijke Afrikaanse culturen (lesedi.com), dus besloten we daarheen te gaan.

Bij binnenkomst werden we welkom geheten met zang en dans:

Bij dit dorpje waren een aantal winkeltjes, waar we even hebben rondgekeken. Om half twaalf was er een rondleiding (en dat wisten we) die ongeveer 2 uur duurde. Hierbij maakten we kennis met 5 van de volken die in Zuid-Afrika leven. We maakten kennis met de huizen en waar ze woonden, en aan het eind was er een dansvoorstelling van deze verschillende volken.

De rondleiding begon echter met een snelcursus trommelen. We leerden wat lokale melodieen op de trommel te slaan. Daarna gingen we naar verschillende kleine ‘dorpjes’ om kennis te maken met de huisjes en bewoners. Een indruk daarvan tref je hieronder aan:

Het laatste half uur van de voorstelling zaten we in een soort theater waar muziek en dans werd opgevoerd. Een indruk daarvan in de onderstaande video’s:

Na afloop zijn de gaan lunchen bij de Van Gaalen kaasmakerij (www.vangaalen.co.za), die daar niet ver vandaan was. Dit is een boerderij waar men (Goudse) kaas maakt, maar er is ook een restaurant en een winkeltje waar je de kaas kunt kopen, maar ook Nederlandse producten. Bovendien kun je op de boerderij wandelen en moutainbiken. Het weer was echter niet erg betrouwbaar, dus we hebben er alleen geluncht en zijn daarna terug naar huis gereden. Zowel Lesedi Cultural Village als de van Gaalen kaasmakerij liggen op ongeveer 1 uur rijden van ons huis in Pretoria.