Voor ons vertrek

Begin Februari 2020 werd Louis gevraagd om de Zuid-Afrikaanse Research afdeling van Limagrain voor een aantal jaren te gaan leiden. Het bedrijf gaat in Juli 2020 fuseren met 2 andere partners en er wordt een geheel nieuw vormgegeven Research afdeling opgezet.

Het was altijd een wens om ooit eens in het buitenland te gaan werken en dit leek een mooie uitdaging. Voor Tineke was het even slikken, maar na ampel beraad werd besloten deze stap te wagen. Dit was allemaal net voor de COVID-19 lockdown begon. Toen konden we nog niet bevroeden wat daarna allemaal zou komen.

De bedoeling was in het voorjaar een keer in Zuid-Afrika te gaan kijken en dan begin september aan de slag te gaan. Hoe anders zou het lopen. Eind maart kondigde Zuid-Afrika een harde lockdown af en sloot alle grenzen. Ook de ambassade in Den Haag werd gesloten, waardoor een visum aanvragen niet meer mogelijk was. Uiteindelijk werd pas op 1 oktober de ambassade weer geopend. Omdat toen pas allerlei documenten geregeld konden worden, werd uiteindelijk op 5 november 2020 het visum voor zowel Tineke als Louis aangevraagd.

Begin december werd het visum van Louis verleend, echter men was vergeten ook het visum van Tineke te verlenen. Men beloofde dit in orde te maken, maar uiteindelijk heeft het nog tot 22 december geduurd voor het visum opgehaald kon worden.

Louis is direct na het verlenen van het visum al voor 2 weken naar Zuid-Afrika afgereisd, om kennis met de mensen te maken en de diverse stations te bezoeken. Dit was al eerder de bedoeling, maar hij kreeg geen toestemming om naar Zuid-Afrika af te reizen van de ambassade.

Deze reis was op zich al een belevenis, zowel de heen – als terugvlucht met KLM werden geannuleerd. Uiteindelijk is Louis via Londen naar Johannesburg gereisd en via Parijs teruggereisd. De terugvlucht werd geannuleerd omdat Nederland besloot de grenzen voor directe vluchten uit Zuid-Afrika te sluiten. Dat iedereen vervolgens via Parijs toch naar Nederland kwam, had men kennelijk niet bedacht.

Op donderdag 14 januari 2021 vertrokken we uiteindelijk richting Schiphol, om op vrijdagochtend 15 januari met KLM naar Johannesburg te vliegen. Echter tijdens onze autoreis naar Schiphol werd onze vlucht weer geannuleerd. Uiteindelijk werden we op een avondvlucht via Parijs naar Johannesburg gezet, waardoor we uiteindelijk op zaterdag 16 januari net voor de middag voet op Zuid-Afrikaanse bodem zetten.

Na alle formaliteiten en het ophalen van de huurauto kwamen we uiteindelijk tussen 13 en 14 uur aan bij het appartement dat we voor de eerste weken gehuurd hadden. Toen we aankwamen, kregen we gelijk te maken met een exclusief Zuid-Afrikaans fenomeen, loadshedding. Dat betekende dat we op dat moment geen elektriciteit hadden. Eskom, de enige Zuid-Afrikaanse elektriciteitsmaatschappij, kan niet altijd genoeg produceren en dan moet iedereen het (gepland) een paar uur per dag zonder elektriciteit doen.