De eerste dagen in Zuid-Afrika

De eerste dagen kregen we gelijk te maken met het fenoneem loadshedding (zie het bericht ‘voor ons vertrek’), maar gelukkig hield dit al snel weer op en hadden we hele dagen elektriciteit. We kwamen op zaterdag aan en hebben gelijk ’s middags de noodzakelijkste boodschappen gedaan.

Na een goede nachtrust (met airco, het was overdag erg warm) zijn de volgende ochtend naar een groot winkelcentrum geweest om een telefoonkaart te kunnen kopen voor Tineke en mogelijk de bankpas, die Louis al aangevraagd had, op te halen. Helaas bleek de bank dicht (ondanks dat op internet leek dat deze open zou zijn). Gelukkig konden we wel een telefoonkaart voor Tineke kopen, zodat zij ook weer bereikbaar was.

De eerste dagen hebben we vooral de Estate (Silver Lakes Golf Estate) verkend. Het deel waar wij verblijven is een game reserve, dat betekent dat er (wilde) dieren rondlopen, meest verschillende types antilopes. Ter info, er lopen geen gevaarlijke wilde dieren rond.

Bij het boodschappen doen verbazen we ons over de prijzen van vooral het rundvlees. Rundvlees heeft hier dezelfde prijs dan varkensvlees in Nederland. Over het algemeen is het eten hier toch behoorlijk goedkoper. De Zuid-Afrikanen zijn geen grote groente en fruiteters, maar toch is er voldoende verkrijgbaar.

We hebben ook wat pannen en ander keukengerei gekocht, omdat dit in het apartment toch wat beperkt is. We hebben enige discussie met de eigenaresse van het apartment, want de internetverbinding is zeer instabiel. Bovendien hebben we maar 1 kookplaatje, wat het koken erg lastig maakt. Na enig aandringen krijgen we gelukkig toch een tweede kookplaat. Er wordt ook aan de internetverbinding gewerkt en die wordt wat beter, maar iedere keer weer valt deze af en toe weg of stil, dus het blijft uiteindelijk behelpen.

Ze is ook nogal bezig met besparing van water en elektriciteit. Ze dringt er bij ons op aan de airco ’s nachts niet te gebruiken, alles open zou voor genoeg trek moeten zorgen. Maar ons appartement staat tussen een aantal muren in, dus van enige trek hebben we nooit iets gemerkt. We zetten daarom ’s nachts altijd de airco, dit is ook de enige remedie om muggen te verjagen. Het water besparen is een lachtertje. Ze wil hebben dat we maar 2 minuten douchen, maar meestal duurt het minimaal 2 minuten voor de douche warm is. Bovendien gaat zij zelf het gras midden op de dag sproeien, over waterverspilling gesproken.

Er zijn een paar dingen die we missen: een echt koffiezetapparaat en een printer. Deze hebben we daarom ook al snel gekocht. Bovendien kopen we de eerste dagen nogal wat water, we weten niet zeker of het water uit de kraan altijd betrouwbaar is. Daarom schaffen we ook een waterfilter aan.