Bankieren in Zuid-Afrika

Zoals al eerder geschreven, heeft Louis al in december met een bankmedewerker gesproken om een rekening te openen. Zoals voor veel zaken die je hier doet, heb je een ID (in ons geval een paspoort) en een bewijs van adres nodig. Voor dit laatste is een huurcontract voldoende.

Toen we in Januari aankwamen, moest de bankpas worden opgehaald. Eerst dachten we dat dit gewoon op het bankfiliaal in de buurt kon, maar het bleek iets ingewikkelder. Door Corona was de bank namelijk maar kort open iedere dag en niet meer op zondag. We waren namelijk de eerste zondag naar de bank gegaan, omdat leek dat deze ook open zou zijn. Dat was dus niet zo vanwege corona-maatregelen. Na contact met de bankmedewerker bleek dat men de bankpas op kon sturen naar ons woonadres. Dat hebben we dan ook maar laten doen, al kostte het dan nog meer dan een week. Uiteindelijk werd deze afgeleverd. Hoewel Tineke daarvoor zou moeten tekenen, was deze zonder enige mededeling in het appartementencomplex afgegeven aan iemand en wisten wij van niets. Omdat ik een sms kreeg dat deze afgeleverd was, is Tineke gaan zoeken en vond ze deze bij de receptie op de balie liggend. Hier was verder niemand, dus iedereen had deze mee kunnen nemen. Bovendien zat in de envelop zowel de bankpas als de pincode! Deze werd pas na een paar dagen geactiveerd, maar dan nog. Na ontvangst van de pas kon ik ook gebruik maken van de app op de telefoon. We zijn nog steeds bezig de app beter te begrijpen, maar inmiddels kunnen we een aantal zaken nu ook met de app doen.

Tot deze pas werkte, hebben we al onze prive kosten met de Nederlandse creditcard betaald. Inmiddels kunnen we nu dus alles direct van onze Zuid-Afrikaanse rekening betalen.

Volgende stap was dat Tineke ook toegang moest hebben tot de rekening. Hiervoor moesten we weer naar het filiaal, om haar gegevens te laten controleren. Ik ben daarvoor een keer vroeg naar huis gekomen om weer hetzelfde filiaal te bezoeken. Daar aankomend bleek echter dat het gesloten was vanwege een verbouwing (tot begin maart). We waren er de week ervoor nog geweest en toen was er nog niets van deze verbouwing te lezen. We moesten dus naar een ander filiaal wat verder weg om dit te kunnen doen.

We besloten daarom op zaterdagmorgen naar de bank te gaan. Vanwege Corona zijn de openingstijden dus verkort, een vreemde redenering, want dan komen er nog meer mensen tegelijk. Het filiaal zou open zijn van 9 tot 11 uur. Toen wij om 5 voor 9 aankwamen, stonden er ongeveer 5 mensen voor ons in de rij. Gelukkig waren we al na 10 minuten aan de beurt. Vervolgens heeft het maar liefst 1,5 uur geduurd voor alle administratieve handelingen hiervoor verricht waren. De persoon die ons hielp heeft zeker 5 x van beiden het paspoortnummer ergens ingetikt en uiteindelijk was het dan voor elkaar, maar moest de bankpas voor Tineke nog opgestuurd worden. Uiteindelijk kon Tineke dan weer ruim een week later ook beschikken over een bankpas waarmee ze kon betalen van onze Zuid-Afrikaanse rekening. Gelukkig waren we dus vroeg, want toen wij de bank verlieten stond er een rij tot ver buiten het kantoor.