Naar het Krugerpark met Koen

Na ons bezoek aan het Krugerpark met Rinse en Paul, gingen we dit keer met Koen naar het Krugerpark. Dit keer een dag minder, dus 4 dagen. We vertrokken donderdagmorgen 19 augustus vroeg, voor 7 uur al, zodat we ruim voor de middag in het Krugerpark zouden zijn. Dit keer gingen we naar de Malelane Gate, een toegang die iets dichterbij is vanaf Pretoria. Vandaar reden we deels langs de crocodile river richting Lower Sabie, de route die we de vorige keer ook gereden hadden. De meeste dieren zie je nu langs de rivieren (in dit geval de Sabie river), daarom kiezen we vooral routes langs de rivieren. Onderweg kwamen we de gebuikelijke dieren tegen (olifanten, giraffes, zebra’s, krokodillen, etc…). Uiteindelijk kwamen we ook een luipaard in een boom tegen. Uiteindelijk reden we rond 18 uur weer het park uit en logeerden we weer 2 nachten in Rissington Inn in Hazyview. Dit hotel is een van de weinige die ook glutenvrije opties in het menu heeft en daarom komen we daar elke keer terug.

De volgende dag hebben weer een safari geboekt. Tot nu toe hadden we iedere keer Marten als gids, maar hij was dit keer verhinderd. Zijn vervanger kwam ons om 5.30 uur bij het hotel afhalen en we gingen direct het park in. Het voordeel van deze safari’s is dat zij contact hebben met andere gidsen en zo soms dieren kunnen traceren. Dit keer hadden wij al snel geluk. Een andere gids had leeuwen gespot en wij gingen er dan ook snel op af. En we hadden geluk, we kwamen een roedel leeuwinnen met 8 welpen tegen, vlakbij de weg. De rest van de dag zijn we kriskras door het park gereden (ook langs de Sabie rivier), maar luipaarden of neushoorns hebben we helaas niet gezien. Wel hebben we nog 2 x leeuwen gezien, maar deze waren met het blote oog nauwelijks zichtbaar. Alleen met verrekijker (of ingezoomd fototoestel) kon je deze dieren onderscheiden op de oever van de rivier.

Voor de derde nacht hadden we een huisje geboekt in Olifants Rest Camp. Dit kamp ligt verder naar het noorden, maar niet zo noordelijk als die waar we met Rinse en Paul waren geweest. Een collega had mij deze aangeraden, vanwege het mooie uitzicht. We zijn daar dan ook op zaterdag naartoe gereden en onderweg hebben we weer verschillende dieren gezien, waaronder een paar zeldzame vogels. En het uitzicht klopt inderdaad. Dit kamp ligt wat hoger, aan de voet van de olifants rivier en vanaf het kamp had je een prachtig uitzicht over de delta en de dieren die er liepen. Dit kamp was wat minder primitief, er was een winkel en restaurant, maar wij verkozen het zelf te braaien. Daartoe hadden we ’s morgens vlees en andere benodigdheden in de supermarkt in Hazyview gekocht.

De laatste dag moesten we helemaal terugrijden naar huis, zo’n 600-700 km, afhankelijk van de route. We kozen weer de route door het park langs de Sabie rivier, zodat we nog meer dieren zouden kunnen zien. Uiteindelijk waren we rond 2 uur bij de uitgang (Crocodile bridge) en toen moesten we nog ruim 4 uur terug naar huis rijden. Zonder grote problemen kwamen we rond 19 uur in Pretoria terug en hier hebben we nog een hapje gegeten in Crawdaddy’s, een steakhouse waar je ook relatief goed glutenvrij kunt eten.

Olifants rest camp was een goed park en we hebben dan ook besloten tijdens de kerstvakantie, wanneer de jongens weer naar Zuid-Afrika willen komen, hier 2 dagen in een huisje te verblijven. Het grote verschil met nu zal de temperatuur zijn. Het is dan midden zomer, overdag kan het dan rond de 40 graden zijn. De huisjes zijn echter uitgerust met een airco, zodat je er ’s nachts toch goed kunt slapen en bovendien de muggen weghoudt. In de zomer is dit ook malaria gebied, maar door met een airco te slapen heb je hier over het algemeen geen last van de muggen. Iedereen raadt ons af middelen tegen malaria te gebruiken, zoals vaak in Nederland wordt geadviseerd. De bijwerkingen zijn nogal groot en door met een airco te slapen en muggenafweermiddelen te gebruiken, heb je eigenlijk nooit last van de muggen.

Hieronder een foto-impressie van dit bezoek. In totaal zijn er meer dan 1000 foto’s (vooral door Koen gemaakt), dus het was lastig om er een aantal te selecteren. Waar we de vorige keer vooral veel luipaarden gezien hadden (en geen leeuwen), hebben we nu meer leeuwen gezien. Ook hebben we verschillende keren gevlekte hyena’s gezien, maar bijvoorbeeld geen wilde honden. Wel hebben we weer de complete ‘ugly five’ gezien, maar van de ‘big five’ de neushoorn niet.

« van 2 »