Naar het Krugerpark met Rinse en Paul

Doordat de Corona-maatregelen in Zuid-Afrika weer wat versoepelt zijn, kunnen wij het geplande uitje met Rinse en Paul naar het Krugerpark laten doorgaan. Op vrijdag 30 Juli vertrokken we daarom rond de klok van 8 uur met de auto richting het Krugerpark. Op deze eerste dag rijden we richting the Crocodile Bridge gate (bij Komatipoort) en vandaar willen we via Lower Sabie en Skukuza naar Hazyview rijden. In Hazyview (net buiten het Krugerpark) slapen we dan weer in Rissington Inn, waar we al eerder geslapen hebben en waar men een glutenvrij menu heeft. Net na de middag kwamen we aan bij de gate en net voor sluitingstijd (half zes) waren we weer buiten het park. Onderweg hebben we al veel dieren gezien. Gelijk bij binnenkomst zagen we al nijlpaarden en krokodillen in de rivier. Onderweg reden we deels langs de rivier Sabie en hier zagen we een grote verscheidenheid aan dieren, waaronder olifanten, giraffes en vele anderen. Ook zagen we een leeuwin met een welp op het zand langs de rivier liggen.

Op zaterdag hadden we weer een volle dag safari geboekt. Omdat we met zijn vieren waren, was het goedkoper een prive safari te boeken. We werden al om half zes bij het hotel opgehaald en vervolgens zijn we kriskas door het park gereden. Net als de vorige keer kwamen we al snel een roedel wilde honden tegen, alleen waren die ook weer snel in het bos verdwenen nu. In totaal hebben we 3 luipaarden gezien en 2 neushoorns gezien. Helaas hebben we dit keer geen leeuwen gezien, maar wel heel veel andere dieren. Uiteindelijk waren we rond 16 uur weer terug bij het hotel.

Poseren voor de safari-auto

Na nog een nacht in Rissington Inn zouden we op zondag met de eigen auto meer naar het noorden in het Krugerpark gaan rijden. We hadden een huisje geboekt in Shimuwini Bushveld Camp. De route was ongeveer 270 km, waarbij je in het Krugerpark max. 50 km/u mag rijden. Dit huisje had elektriciteit voor verlichting en warm water, en gas voor het koken, maar verder waren er geen voorzieningen. Voor onze veiligheid liggen de huisjes achter hoge hekken. In het park worden dus niet de dieren, maar de mensen opgesloten. Onderweg hebben we weer vele dieren gezien, waaronder weer een luipaard, maar weer geen leeuwen. Olifanten, giraffes, zebra’s en wildebeest (gnoe) kom je overal tegen, maar het meest voorkomende dier is wel de impala. Ook zagen we af en toe wel buffels, maar niet zoveel als eerstgenoemde dieren. Ook zagen we af en toe wel apen. In het park komen vooral 2 soorten voor, de vervet aap en de baviaan. Beide kom je ook wel buiten het park tegen, vooral de vervet aap. Deze heb ik ook onderweg naar mijn werk al wel eens gespot langs de weg. Voordat we deze zondag weer het park inreden, hebben we boodschappen gedaan, omdat we zelf voor ons eten moesten zorgen die avond. Ieder huisje heeft een braai, dus we hebben vlees voor de braai en wat andere zaken meegenomen. En natuurlijk hout om te kunnen braaien. Het huisje bleek aan een rivier te liggen, waar in het water ook nijlpaarden voorkwamen. De hele avond en nacht hoorde je dan ook af en toe een nijlpaard geluid maken.

Op maandag zouden we meer naar het noorden het park uitgaan, en zouden we de nacht in de Blyde Canyon doorbrengen. Deze canyon is een van de grootste ter wereld. Hier hadden we ook weer een huisje gereserveerd op een park. We moesten ook weer voor ons eigen eten zorgen, dus toen we het park uit kwamen hebben we in de eerste plaats die tegenkwamen, weer boodschappen gedaan (en getankt). Deze plaats was Phalaborwa. Voordat we bij de gate waren, hebben we nog eens redelijk wat dieren gezien, waaronder 2 x een jakhals en weer een luipaard. We denken dus dat er meer luipaarden dan leeuwen in het park zitten (maar in werkelijkheid is het dus andersom). Uiteindelijk waren we rond 5 uur in het park met het huisje en hebben we ’s avonds weer gebraaid. Doordat we hoger zaten, was het al snel kouder, mede door de wind, en hebben we uiteindelijk binnen gegeten.

De laatste dag van onze reis was de route terug naar Pretoria, deels langs de panorama route. Helaas was het de volgende ochtend bewolkt en was er van de canyon niet zoveel te zien. De reis naar Pretoria was ongeveer 500 km en uiteindelijk kwamen we dan rond 14 uur weer thuis aan.

Binnenkort zal ik hier ook een foto-collectie van alle foto’s die we gemaakt hebben tijdens deze trip toevoegen aan dit bericht.