Het voorjaar breekt aan in Zuid-Afrika!

We zijn nu een week terug in Pretoria en het is hier al voorjaar. De temperatuur is de hele week ruim boven de 25 graden en de eerste bomen worden weer groen. Ik vind dat nogal opmerkelijk, want ik zou verwachten dat het te droog is, want regen hebben we nog niet gehad. De zon komt ook weer rond 6 uur op en gaat kort na 6 uur onder, dus de dagen worden ook weer langer. De zon schijnt ook weer op het zwembad, dat daardoor al aardig opwarmt. Vandaag was de temperatuur al 18 graden, terwijl deze midden in de winter maar net boven de 10 graden was. Binnenkort kunnen we alweer zwemmen.

Doordat het niet regent, is alles hier erg stoffig, zelfs in huis. Wanneer ik over de zandweg naar de boerderij rijd, hangt er een grote stofwolk achter mijn auto. Door de hogere temperaturen hangt er niet meer zoveel rook en is de lucht voor de rest wat schoner. In de winter rook je hier bijna altijd vuur/rook.

Vanmiddag hebben we weer gewandeld in het game reserve. Ook daar lopen een aantal bomen al weer uit, terwijl het daar grotendeels kurkdroog is. De enige plaats waar nog voldoende water is, is in het meer in de game reserve. De wandeling was ’s middags nog goed te doen, vooral omdat het vanmorgen bewolkt was en daardoor niet zo warm dan de vorige dagen (maar nog steeds boven de 20 graden).

Ook in huis warmt het al weer aardig op, wat vooral komt omdat de nachten niet meer zo koud zijn. De temperatuur komt nog maar sporadisch onder de 10 graden en deze week was het vaak rond de 15 graden ’s nachts.

Een ander opmerkelijk iets aan het weer is de wind. Er staat regelmatig ’s middags behoorlijk wat wind, die ook nog wel eens warm wil zijn. De mensen hier zeggen dat de wind de regen ophaalt. Normaalgesproken valt dus spoedig de eerste regen en dan gaat het pas echt groen worden.

Op de boerderij hebben we inmiddels de eerste mais buiten gezaaid. Dit kan omdat we beregening hebben. De boeren zaaien de mais pas wanneer de eerste regen is gevallen en dat kan nog wel een maand duren. Door de warmte staat de mais binnen een week boven, we zijn nu druk bezig de vogels hier weg te houden, want die houden wel van de smakelijke jonge plantjes. Door nu te zaaien, kunnen we al in januari volgend jaar oogsten en dan de mais nog eens uitzaaien in de buurt van het Krugerpark. Daar blijft de temperatuur lang hoog en daardoor kunnen we daar ook in de winter mais telen. De komende weken is het nog druk, we zijn de hele rest van de uitzaai aan het voorbereiden.