Veldbrand dichtbij de boerderij

De winter en het voorjaar zijn hier altijd erg droog en daardoor is het risico op veldbranden ook groot. Op de boerderij hebben we een getrainde brandweerploeg die altijd klaar staat om in de buurt te helpen, mocht het nodig zijn. Ook onze boerderij loopt altijd een risico en dat is ook de belangrijkste reden om een getrainde ploeg te hebben.

Gisterochtend was het zover. Toen ik ’s ochtends richting boerderij reed, zag ik al dat er een brand was op enkele kilometers van de boerderij. We maakten ons enige zorgen dat de brand richting boerderij zou komen, dus we hielden het nauwlettend in de gaten. Vanaf de boerderij zagen we dat het een behoorlijk grote brand was en Bertie, onze ‘boer’ stond paraat om eventueel de buren te helpen. Al spoedig is de brandweerploeg gaan helpen, want er liepen een aantal huizen gevaar in de buurt. Uiteindelijk kwamen ze rond de middag terug en Bertie vertelde dat hij nog nooit zo’n grote brand had meegemaakt. Door de draaiende wind ging het alle kanten op (maar gelukkig niet richting onze boerderij). Uiteindelijk hadden ze met vereende krachten van buren de brand onder controle gekregen, maar helaas waren er wel 3 huizen in vlammen opgegaan. Gelukkig waren er geen persoonlijke ongevallen. De brand was ergens midden in de nacht ontstaan (waarschijnlijk aangestoken), maar van de dader geen spoor natuurlijk.

Het was bij het bestrijden van de brand erg oppassen, ze waren soms door vlammen omringd en konden gelukkig elke keer op tijd wegkomen. Hieronder een paar video-impressies van de brand.