Nieuwe virus variant in Zuidelijk Afrika (Omicron)

Donderdagavond las ik op een Zuid-Afrikaanse nieuwssite over een nieuwe virus variant die in Zuidelijk Afrika gevonden is. Toen ik de volgende morgen het nieuws bekeek, las is dat Engeland inmiddels Zuid-Afrika op de rode lijst gezet had. Vervolgens kwam in de loop van de ochtend het bericht dat ook Nederland een vliegverbod vanuit Zuid-Afrika instelde (en meerdere Europese landen).

Toen is ’s avonds echter keek op de nieuwe reisregels, begreep ik dat er helemaal geen vliegverbod is. De regels worden alleen weer strenger. Als EU-burger kun je nog steeds op en neer vliegen naar Zuid-Afrika. Dat blijkt ook wel, want KLM vliegt gisteren en vandaag ook nog gewoon naar Johannesburg. We moeten nu, als we naar Nederland willen, weer 2 x testen voor vertrek en bij aankomst weer in quarantaine en dan testen. Deze regels waren er al tot eind september, en zijn dus nu weer geldig. Wij vonden het al vreemd dat er van 3x testen naar 0x testen werd gegaan (als je volledig gevaccineerd bent). Nu is het dus weer 3x testen.

De nieuwe variant die hier gevonden is, komt nog niet op grote schaal voor en de aantallen besmettingen liggen hier nog op een vrij laag niveau (maar wel oplopend). We zitten hier nu dagelijks op 2000 besmettingen, op een bevolking van 60 miljoen. Daarbij heb ik gehoord dat het gros van deze besmettingen terug te voeren is op één school hier in de buurt van Pretoria. Hierbij moet wel aangetekend worden dat er niet altijd op grote schaal getest wordt. Van een collega die verkouden was hoorde ik bijvoorbeeld dat de arts hem niet wilde testen, want het heerste niet op dit moment.

We hebben net voorlopig onze volgende reis naar Nederland gepland, maar dat zal pas in de tweede helft van maart zijn. Met Kerst willen onze jongens naar hier komen en zullen we weer naar het Krugerpark gaan. Hopelijk kan dat dan nog, maar dat zien we nog wel.

In Zuid-Afrika heerst er grote frustratie over de overhaaste besluiten van de Europese landen om de grenzen dicht te gooien. Zuid-Afrika doet veel onderzoek naar het voorkomen van varianten en voor de openheid daarover wordt men nu gestraft, is het algemene gevoel. Want ineens ligt de toeristensector weer op zijn gat, terwijl die net aan het aantrekken was. Ik vraag me af of men de volgende keer hier weer zo open over zal zijn.

Alle verhalen die je nu in de Nederlandse kranten leest over mensen die vastzitten in Zuid-Afrika, zijn grote onzin. Ze kunnen gewoon naar huis, maar moeten wel 2 x testen voor vertrek en dan in Nederland in quarantaine en na 5 dagen testen. Precies zoals wij ook moesten in Juli en September.

Binnenkort beginnen hier de schoolvakanties. Omdat de grootste uitbraak op een school in Pretoria is, waar studenten uit het hele land zitten, is er nu de vrees dat zij de besmettingen over het hele land zullen verspreiden. Op dit moment is meer dan 80% van de besmettingen geconcentreerd in Gauteng, de provincie waar wij ook wonen, maar de aanstaande vakanties zouden dit dus wel eens over het hele land kunnen verspreiden.