Uitstapje naar de Drakensbergen

In Zuid-Afrika ligt een grote bergketen die men de drakensbergen noemt. Deze lopen bijna vanuit het Noorden een heel stuk naar het Zuiden. We zijn al wel eens in het noordelijke deel bij het Krugerpark en in Swaziland geweest, maar we wilden met de jongens ook wel eens naar een ander deel van de Drakensbergen, dichter bij Lesotho. Lesotho is een land dat helemaal door Zuid-Afrika omsloten wordt en geheel in de Drakensbergen ligt. Wij zijn er nog niet geweest, want hiervoor moet je ook weer COVID-testen doen.

Ik heb een huisje op een boerderij gehuurd aan de weg tussen Bergville en Winterton. Dit ligt nog niet echt in de bergen, maar vandaaruit kun je betrekkelijk snel de bergen in rijden en natuurlijk zie je de bergen al.

We zijn op vrijdagochtend 7 januari op weg gegaan. Omdat ik de jongens ook wat meer van Johannesburg en omgeving wilde laten zien, zijn we eerst wat meer naar het zuiden gereden, door Johannesburg. Vervolgens zijn we ongeveer 30 km ten zuiden van Johannesburg naar het oosten gaan rijden, weer in de richting van de Drakensbergen. Onderweg hebben we behoorlijk wat ‘informal settlements’ gezien, wij zouden het wellicht krottenwijken noemen. Op een gegeven moment werd de weg ook behoorlijk slecht, met veel gaten en kuilen. We moesten om de kuilen (putholes) heen slingeren en als chauffeur moet je erg goed op het wegoppervlak letten om op tijd de kuilen te zien. Ook begon het op een gegeven moment ook nog te regenen. We reden ook nog een stuk langs een groot stuwmeer, dat Gauteng van drinkwater voorziet. Het stuwmeer was vol door de vele regen van de afgelopen tijd.

Voordat we bij het huis aankwamen, moesten we nog even wat laatste boodschappen doen in Bergville in de supermarkt. Dan voel je je dus vreemd als een van de weinige blanke mensen in de winkel. De dorpen zijn over het algemeen niet bepaald goed onderhouden en er ligt overal rotzooi en de stoep en de weg zit vol met gaten en kuilen.

Toen we bij het huisje aankwamen, werden we ontvangen door een allervriendelijkste mevrouw die ons het huisje liet zien. Na ons geinstalleerd te hebben, werd het steeds donkerder en begon het te onweren en regenen. Die avond is het niet meer droog geweest. We willen braaien (barbecueƫn) en gelukkig kon dat onder het dak van de overkapping.

De volgende ochtend was het droog, maar er werd weer regen voorspeld. We besloten daarom met de auto de bergen in te rijden en dan te kijken wat we gingen doen. We zijn uiteindelijk nagenoeg tot het einde van de weg de bergen in gereden. We kwamen uiteindelijk bij een parkeerplaats, vanwaar je wandelingen kon maken. Omdat de lucht echter weer grijs begon te worden, besloten we niet te gaan wandelen. We zijn daarom een stukje teruggereden naar een restaurant waar ik glutenvrije gerechten had gezien op de menukaart. Daar hebben we uiteindelijk geluncht en onderweg zijn we ook nog even bij een kaasshop gestopt. De lucht werd steeds grijzer, daarom zijn we maar teruggereden naar het huisje en daar de rest van de middag en avond doorgebracht.

Zondagochtend moesten we voor 10 uur het huisje uit, dus we zijn al weer op tijd weggereden. Omdat het weer nog steeds niet echt betrouwbaar was, zijn we maar teruggereden naar huis en kwamen we daar rond 13 uur aan.

We hopen bij beter weer nog een keer terug te gaan en dan wel echt een wandeling te maken. Er zijn watervallen en bergtoppen waar je naartoe kunt wandelen. Sommige zijn uitdagend, maar andere zijn volgens de beschrijving wel goed te doen.

Door het matige weer hebben we nauwelijks foto’s gemaakt. Hieronder 2 panoramafoto’s die door Koen zijn gemaakt. Ze zijn gemaakt bij het huisje, toen de zon nog scheen.

Uitzicht vanuit het huisje
Uitzicht vanuit het huisje

Voor onze jongens is de vakantie in Zuid-Afrika daarna afgelopen. Op dinsdagavond zijn ze weer naar Amsterdam gevlogen, natuurlijk na weer 2 x te zijn getest op COVID en bij aankomst mogen ze weer minimaal 5 dagen in quarantaine (en weer testen). Het gekke is dat Zuid-Afrika door Nederland op dat moment nog steeds als een zeer hoog risico land wordt gezien met een zorgwekkende virusmutant, en dat terwijl Omicron ook in Nederland al dominant is. Vandaag (zaterdag) is dat echter aangepast en is de zorgwekkende variant eraf gehaald. Veel verschil maakt het echter niet, alleen hoef je voor vertrek nu maar 1x te testen. Alle andere maatregelen blijven van kracht, ook voor gevaccineerden.