Nieuwe taken en financiële beslommeringen

Vanaf 1 januari heb ik er een aantal taken bijgekregen. Ik was al ‘Head of Research South Africa’, maar vanaf 1 januari ben ik daarnaast ook ‘Head of Research Africa’ voor Limagrain. Limagrain heeft niet bijzonder veel activiteiten in Afrika, maar is wel aandeelhouder in een ander zaadbedrijf in Afrika (SeedCo) en dat zal het voornaamste deel van mijn nieuwe taak zijn.

Er staat komende week al een reis op het programma, er is een vergadering van dit bedrijf in Zambia waar ik voor ben uitgenodigd. Dat betekent dat ik maandag naar Lusaka (de hoofdstad van Zambia) ga vliegen en daar de rest van de week verblijf. Dinsdag gaan we een boerderij bezoeken (waar men zaad produceert), de rest van de week zijn er vergaderingen. Omdat de boerderij ver weg is, vertrekken we dinsdagochtend al om 4.30 uur.

Om Zambia binnen te komen, moet ik een visum kopen à 100 US dollar, contant te betalen bij aankomst. En om weer terug te keren in Zuid-Afrika heb ik weer een negatieve PCR test nodig. Daarom heb ik dus US dollars nodig. Ik besluit daarom op zaterdagochtend naar de bank te gaan om even wat US dollars te halen. Dat ‘even’ wordt uiteindelijk 1,5 uur. Ik heb een rekening bij de bank, maar men moet moet meerdere keren identificeren, dan wil het systeem mij geen US dollars geven, … Uiteindelijk sta ik na ruim 1,5 uur weer buiten met 200 US dollar. Hoe gecompliceerd kan iets zijn. Ik moet ook een bewijs aanleveren dat ik ga reizen (waarom ?). Ik heb wel een ticket bij me, maar alleen op mijn telefoon. Ik kan dit naar de bankmedewerkster opsturen per mail, denk ik. Maar haar commentaar is: mijn mailbox is vol, dus ik ontvang geen mail meer. Ik moet maar eerst naar een Postnet filiaal gaan om daar een papieren kopie te maken. Dit klinkt wel erg onprofessioneel. Na dat gedaan te hebben blijkt er een systeemfout, die iemand anders weer moet herstellen. Men wil mij weer opnieuw in de rij laten aansluiten (er zijn meer dan 10 wachtenden), maar ik maak een beetje stampei en gelukkig krijg ik voorrang. Ik ben behoorlijk boos dat zoiets eenvoudigs als 200 US dollar halen 1,5 uur moet kosten. Hier past echter weer de opmerking die ik hier wel vaker hoor: THIS IS AFRICA (TIA).

Dit is trouwens niet de eerste slechte ervaring met deze bank (FNB). Ze hebben ons in het begin 2 rekeningen aangesmeerd, waarvoor we beide moesten betalen. Hier kwam ik gelukkig na 2 maanden achter en dat hebben we ongedaan kunnen maken.

Enkele maanden geleden wilde ik mijn debit card vervangen door een credit card, omdat je sommige betalingen alleen met een creditcard kunt doen. Ik het hier naar gevraagd en het het antwoord dat je krijgt is dat het niet mogelijk is. Waarschijnlijk moet ik hiervoor weer eerst naar een filiaal en daar de hele zaak opnieuw uitleggen. Dit kost ook vast weer 1 of meer uren. Hier heb ik eigenlijk geen zin in.

Omdat onze bankkosten behoorlijk hoog zijn, zeker in vergelijking met Nederland (ruim 20 euro per maand), denk ik erover naar een andere bank over te stappen. Deze is goedkoper en het filiaal is vlakbij. Als buitenlander is het echter redelijk gecompliceerd hier een rekening te openen, er moeten allerlei verificaties gedaan worden en het zal allicht ook veel tijd kosten. Ik twijfel daarom nog of ik dit echt wel wil.

Om naar Zambia te kunnen reizen heb ik trouwens ook een negatieve PCR test nodig. Daarom ga ik morgen weer maar eens testen, en hopelijk is deze negatief.