Nutsvoorzieningen

Zoals ik in eerdere berichten al wel eens geschreven heb, is de stroomvoorziening in Zuid-Afrika niet zo vanzelfsprekend dan in Nederland. De centrales zijn over het algemeen oud, hebben veel onderhoud nodig en zijn niet meer berekend op de hoeveelheid elektriciteit die ze moeten produceren. Het gaat dan ook regelmatig mis en dan hebben we loadshedding. Dat betekent dat je een aantal uren per dag geen elektriciteit hebt. De vorige keer dat we loadschedding hadden was al een tijd geleden en na afloop van deze periode wilde het tussenstation dat onze wijken van stroom moet voorzien niet meer opstarten. We zaten uiteindelijk daardoor meer dan 12 uur zonder stroom. Voor de korte stroomonderbrekingen hebben we een batterij, waarop onze essentiale apparaten (inclusief verlichting) kan blijven draaien. Deze houd het echter geen 12 uur vol en we hadden die dag dan ook een tijdje helemaal geen stroom meer. Hiervan geleerd hebbende hebben we maar een extra batterij aangeschaft, zodat we langer zonder stroom toekunnen.

Zoals gezegd hadden we daarna maar liefst 2 maanden zonder echte onderbrekingen, maar afgelopen week was het weer eens zover. Er werd weer loadshedding aangekondigd. Normaalgesproken wordt je wel enkele uren van tevoren gewaarschuwd, maar niet altijd. Ik heb het 1 keer meegemaakt dat de melding kwam (er is een speciale app op je telefoon voor) en er gelijk geen stroom meer was. Wij hadden dit keer echter geluk, Vanwege de slechte staat van het tussenstation werd bij ons geen loadshedding doorgevoerd en hielden wij dus gewoon stroom.

Vanmorgen wilde Tineke water gebruiken en was de druk erg laag (ik was al vertrokken naar mijn werk). En even later was er helemaal geen water meer. Dit hebben we vorige winter ook een keer gehad en toen duurde het vrij lang voor het water terug was. Tineke is toen nog samen met Koen water gaan halen in de supermarkt om te drinken (Koen was toen hier). Dat probleem hebben we niet echt meer. We hebben een waterdispenser voor ons drinkwater gekocht en normaalgesproken hebben we altijd wel wat flessen in de garage staan (van 20 liter elk). Dit is een stuk goedkoper dan flessen bij de supermarkt kopen en ze worden zelfs aan huis omgewisseld. Een nieuwe fles kost ons 45 rand, zeg maar 2,5 euro per 20 liter, inclusief bezorging. We hebben nog 3 flessen staan, daar kunnen we nog wel even mee vooruit. Al snel wordt duidelijk dat een groot deel van Pretoria zonder water zit. De bassins die ons drinkwater moeten leveren zijn leeg. Het blijkt dat de pompen die deze moeten vullen een probleem hebben met de stroomvoorziening, en dat was al sinds gisteren. In de loop van de dag is dat hersteld, maar het zal nog tot morgen duren, is de verwachting, tot we weer water hebben. Drinkwater hebben we voldoende, en ook ons zwembad zit tot de rand gevuld, dus water om te wassen en toiletten door te spoelen hebben we voorlopig nog voldoende.

Onze belangrijkste nieuwsbronnen hiervoor zijn Facebook en Twitter. Zonder deze 2 informatiebronnen weet je dus niet wat er aan de hand is. De gemeente (City of Tshwane) en ook de wijk posten berichten op Facebook met wat er aan de hand is en hoe lang het gaat duren.

Dit is onze water dispenser