Excessieve regenval

De afgelopen 3 dagen was het eens prachtig weer met temperaturen ruim boven de 30 graden. Dat was behoorlijk lang geleden, want de temperatuur bleef vaak rond de 30 graden steken en we hadden regelmatig bewolking en regen.

Het mooie weer haalde echter de volgende regen op. In de nacht van donderdag op vrijdag hadden we hier in Pretoria 35 mm regen. Toen ik ’s morgens naar mijn werk reed, was het net droog, maar de weg was soms een avontuur. Er stond behoorlijk wat water langs de weg en op sommige plaatsen ook op de weg. Het was dus uitkijken. Het laatste stuk naar de boerderij was zandweg. Een deel van de zandweg was veranderd in een stroom water, maar eigenlijk viel het nog alleszins mee. Deze weg gaat ook over een lage brug, maar ook daar kon ik zonder problemen passeren. Toen ik op de boerderij kwam, zag ik pas hoeveel water er in de rivier naast de boerderij stroomde. De rivier stond ver buiten de oevers. We hebben een pomphuis (voor de irrigatie) vlak bij de rivier staan en deze stond nog 20 cm boven het water. We hebben dit pomphuis 1,5 jaar geleden ongeveer een meter omhoog gebracht, omdat deze 2 jaar geleden ondergelopen was. Dat is maar goed ook dus, anders hadden we weer schade aan de pomp gehad. Even later kwamen er meer collega’s en het bleek dat de lage brug, waar ik nog zonder problemen overheen gereden was, inmiddels een halve meter onder water stond en het onmogelijk was hier met de auto langs te gaan. Één van mijn collega’s was met zijn auto tot portierhoogte door het water gereden. En van de andere kant stonden vier auto’s vast in de modder/water. Het bleek uiteindelijk dat het op de boerderij 110 mm geregend had. Gelukkig was het al droog geworden en verdween het water weer even snel als het gekomen was. De lage brug was daardoor ook weer begaanbaar.

Zicht op de rivier vanaf ons kantoor, normaal zie je het water niet

Aan het eind van de dag werd het weer donkerder en toen ik onderweg was, begon het weer te regenen. De weg veranderde weer deels in een rivier en het was erg oppassen, want soms had je 20 cm snelstromend water op de weg. Er zijn ook mensen die niet voorzichtig zijn en er lag dan ook onderweg een auto op de kop langs de rand van het weiland. Aan de andere kant zijn er ook mensen die zo voorzichtig zijn en zo langzaam rijden dat je stil zou kunnen vallen in het water. Dus af en toe moest ik ook nog mensen inhalen om te zorgen dat ik niet stilviel. Al met al een heel avontuur. En de laatste 10 km was het weer droog en leek er niets aan de hand.

Vrijdagavond begon het bij ons huis in Pretoria echter ook weer te regenen en toen we zaterdagmorgen wakker werden, bleek er 70 mm regen gevallen te zijn. Al snel kwamen er foto’s van de golfbaan. Deze was veranderd in een rivier. Normaal loopt er een rustig stroompje water over de golfbaan, maar nu was het dus een rivier geworden. De golfbaan is dus gesloten vandaag. Hieronder een aantal foto’s van de golfbaan zoals hij er vanmorgen uitzag.

Ik heb nog geen idee hoe het er op de boerderij uitziet. Dat hoop ik later vandaag van mijn collega’s te horen.

Inmiddels stromen ook de foto’s vanuit andere delen van Pretoria binnen. Delen van de stad en dan vooral van de lage delen waar vaak ‘informal settlements’ zijn binnen. Reddingsdiensten zijn bezig mensen uit het water te halen en naar drogere delen van de stad te brengen. Hieronder een aantal foto’s.

Dit is dus een paar kilometer stroomafwaarts van ons vandaan, in de plaats Mamelodi. Er zitten mensen op daken, maar die weigeren deels door de hulpdiensten weggehaald te worden.

Inmiddels is ook één van mijn collega’s (Bertie) op de boerderij geweest, hij schrijft het volgende: The farm received 55mm of rain last night. Flooding still bad at the dams. The half of K13 and K9 lands at the bottom is a march land they are gone for good… Other than that the water management contours we implemented with the TLB saved a lot. I do however still need to put some contours in K9 and K2 at the top, to limit erosion for the future. I will build a machine myself during winter which we could use to drag in contours with the tractor. Otherwise we are alright. Maize we need to nurture with some root stimulants in the next few weeks. Because my fear of them collapsing with the wind is also a concern. With all this water the past months. Root development was minimalized to anchor them properly. Een TLB is een soort graafmachine waarmee we walletjes opwerpen om de schade van de waterstromen te beperken.

Inmiddels zijn we een dag later en hebben we weer door de game reserve gewandeld (onze wekelijkse wandeling). Ook daar konden we zien hoe hoog het water had gestaan en waren een aantal hekken ontzet door de kracht van het water. Dit hekwerk was net vorig jaar vernieuwd en ook de muurtjes die langs het water stonden. Deze zullen weer gerepareerd moeten worden. Op deze plaatsen is er nu permanente bewaking aanwezig, omdat hier in principe mensen de woonwijk ongezien kunnen binnenkomen.