Op bezoek in Nederland

We zijn al weer in maart en het is hier nog steeds hoogzomer. We hebben de afgelopen maanden veel regen gehad, maar de laatste weken is het toch vooral droog en mooi zonnig weer. Bijna iedere dag halen we de 30 graden nu en ’s nachts wordt het hoogstens een graad of 15, maar meestal is het warmer. Afgelopen nacht is de temperatuur bijvoorbeeld niet lager dan 19 graden geweest. Af en toe valt er nog wel een flinke bui, zoals afgelopen woensdag toen het 38 mm in korte tijd geregend heeft. Dan is het even nat, maar het is een paar uur later al weer behoorlijk opgedroogd.

We hebben in december vorig jaar besloten in maart weer eens naar Nederland te gaan (voor 2 weken) en dit komt nu snel dichterbij. We vertrekken nu over 2 weken (vrijdag 18 maart). De temperatuur zal even wennen zijn, we hebben al tijden geen temperatuur onder de 15 graden gevoeld. Maar het is ook leuk om iedereen in Nederland weer eens te zien en je compleet vrij te kunnen bewegen. We zitten hier niet opgesloten, maar je bent hier wel iets meer op je hoede, vooral op de weg, en je loopt of fietst niet zo even naar een winkel. Ook is het wel weer even lekker om niet zo op ‘putholes’ te hoeven letten wanneer je rijdt. Daar moet je hier altijd voor opletten, behalve op een aantal belangrijke doorgaande snelwegen.

De komende 2 weken zijn nog druk voor mij. Komende week heb ik een congres in Stellenbosch (bij Kaapstad) van de Zuid-Afrikaanse plantenveredelaars vereniging. Daar ga ik een presentatie geven over snijmaisveredeling in Europa. En in de week van ons vertrek staat er een bezoek gepland aan onze sojaboon proefvelden en heb ik nog 2 dagen training in Potchefstroom. We vertrekken pas vrijdagavond laat (vlucht is net voor middernacht), dus donderdag/vrijdag moet er door mij nog gepakt worden.

Het toeval wil dat ons huis in Heinkenszand net leeg staat in de tijd dat we naar Nederland komen. De huurder verhuist deze maand en we hebben nog geen nieuwe huurder gevonden. Dat betekent dat we in ons eigen huis kunnen overnachten tijdens ons verblijf in Nederland. Het zal vast leuk zijn de omgeving en de mensen daar weer even terug te zien.

Zoals gezegd blijven we 2 weken in Nederland. Naast allerlei bezoek hebben we ook nog een promotie van onze neef Harm-Jan in Enschede. Dat kwam toevallig zo uit, dat hij in die weken zijn proefschrift afrond. We vertrekken weer op zondag 3 april. Dan is inmiddels ook de tijd verzet en hebben we in Zuid-Afrika en Nederland weer dezelfde tijd (nu is er 1 uur verschil). Zoals gewoonlijk hebben we weer de dagvlucht met KLM en komen we zondagavond weer in Zuid-Afrika aan. Alleen de laatste avond slapen we in de buurt van Schiphol, want anders moeten we nogal vroeg vertrekken op zondagochtend.

In ieder geval kunnen we in deze 2 weken weer de dingen eten die we hier niet kunnen kopen. Bijna alles is hier verkrijgbaar, maar bijvoorbeeld witlof niet. Ook electronica is hier vaak duurder, zeker als je specifieke merken zoekt. En vaak is er dan ook minder keuze. Wel heb je hier een prima postorderbedrijf, Takealot. Deze kun je goed vergelijken met Bol.com. Het enige verschil is dat de levering onvoorspelbaarder is. Soms is het de volgende dag, soms duurt het een paar dagen. En op de dag van bezorging krijg je ’s ochtends een sms dat ze het pakket tussen 8 en 17 uur bezorgen, nauwkeuriger wordt het niet. Ze zijn wel eens vroeg geweest, maar ook wel eens aan het eind van de middag. Vaak kom je wel te weten wanneer ze er bijna zijn, want ze moeten zich bij de poort van de Estate aanmelden voor toegang en daar krijgen we meestal bericht van (maar niet altijd, als ze ook voor anderen in de wijk bezorgen). En als je direct iets nodig hebt, kun je ook altijd naar de Makro, die is hier 2 km vandaan, net buiten de wijk.