Jacaranda-stad Pretoria

Pretoria wordt ook wel de Jacaranda stad genoemd. Dat komt omdat de stad vol staat met Jacaranda bomen, die allemaal tegelijk bloeien in het voorjaar.

https://www.pretoria.co.za/where-to-see-the-jacarandas-in-bloom-in-pretoria

We besloten daarom afgelopen zondag eens naar het centrum van Pretoria te rijden en deze bloeiende bomen te bewonderen. Onderweg naar het centrum zagen we al redelijk wat Jacaranda bomen bloeien, al deze bomen zijn fel paars van alle bloemen en eronder ligt een paars tapijt van afgevallen bloemblaadjes.

Toen we wat dichter bij het centrum kwamen, was de hele straat paars, echt een prachtig gezicht. Hieronder een aantal foto’s van de straten:

Toen ik hier vanmiddag met een collega over sprak, wist hij me te vertellen dat er eigenlijk in Johannesburg nog veel meer Jacaranda bomen staan. Bovendien is het niet eens een inheemse boom, hij komt oorspronkelijk uit Australiƫ.

Het lokale radiostation waar we meestal naar luisteren heet ook Jacaranda FM (https://www.jacarandafm.com). Ook veel van mijn collega’s luisteren vaak naar dit station. Het vreemde is alleen dat er Afrikaans en Engels door elkaar gesproken wordt, soms zelfs in 1 zin. Het nieuws is soms in het Afrikaans, soms in het Engels en soms allebei.