Hittegolf

We hebben hier te maken met een hittegolf. De laatste 14 dagen is het erg warm en koelt het ’s nachts ook niet echt meer af. De hoogste temperatuur die we gemeten hebben is 38 graden, en van de 14 dagen in oktober waren er 10 met een maximum temperatuur van boven de 35 graden.

Waar we vorig jaar een gemiddelde dagtemperatuur van 20 graden hadden in oktober, is het nu 25 graden in de eerste 14 dagen van oktober. Dat heeft zijn effect op het waterverbruik in de provincie. Sinds vandaag hebben we eens een keer geen loadshedding (electriciteitsbeperking), maar wel watershedding. Dit is trouwens al begin deze week begonnen. Het betekent dat iedereen wordt gevraagd minder water te gebruiken en geen auto’s te wassen, zwembaden te vullen of tuinen te beregenen. Het is trouwens niet dat er niet genoeg water is, de stuwmeren zitten nog grotendeels vol van de regen van afgelopen jaar, maar men kan het niet snel genoeg aanvoeren. Dit was een paar weken geleden al zo in Potchefstroom, maar dus nu ook in onze provincie (Gauteng). Waarschijnlijk heeft het ermee te maken dat de helft van de pompen niet werkt door slecht of geen onderhoud, maar dat vertelt men niet. Men zegt dat het waterverbruik per persoon erg hoog is (300 liter per dag), er vanuit gaande dat er 17 miljoen mensen in Gauteng wonen. Maar dat weet eigenlijk niemand en het zouden er best ook 20 miljoen kunnen zijn (het is zelfs waarschijnlijk). En dat er meer water wordt verbruikt tijdens een hittegolf is natuurlijk normaal.

Op dit moment hebben we geen loadshedding meer, maar de vooruitzichten zijn niet goed. Hoogstwaarschijnlijk begint het volgende week wel weer, want Eskom heeft grote problemen zijn productie op peil te houden door het gebrek aan onderhoud en de verouderde installaties.

We hebben tot nu toe slechts een paar druppels regen gehad. Wel hebben we 2 x onweer gehad, maar dat resulteerde dus slechts in een paar druppels. Er zijn vooruitzichten die aangeven dat komende week de eerste regen kan vallen, maar dat verandert ook nog regelmatig. Dat het onweert, geeft wel aan dat er verandering aan zit te komen, maar wanneer dan de eerste echte regen gaat vallen, is nog niet te zeggen.

Vorige week was ik een paar dagen in the Westkaap (bij Kaapstad) om tarweproefvelden te bekijken. Daar was het een stuk minder warm, gewoon lekker zomerweer van rond de 25 graden. Normaal valt daar meer regen in de winter, maar de winter was erg droog geweest.

De hittegolf zorgt er ook voor dat het behoorlijk warm in huis wordt. In onze slaapkamer wordt het tegen de avond soms bijna 30 graden. Gelukkig hebben we een airco die de slaapkamer ’s nachts enigszins kan laten afkoelen. Deze hitte hebben we niet eerder meegemaakt. Tot nu toe hadden we de airco slechts sporadisch gebruikt, maar nu draait deze iedere nacht.