De eerste echte regen

Gisteren was het dan eindelijk zover, de eerste echte regen. Tot nu toe hadden we deze zomer nog maar weinig regen gehad. De hele maand oktober was er 50 mm gevallen. Vorig jaar hadden we al 100 mm aan het eind van Oktober en vielen de grote hoeveelheden in de maanden daarna. Nu was er nog maar weinig gevallen, zoals gezegd. We zijn inmiddels gewend aan enorme plensbuien met grote hoeveelheden regen en vaak ook hevig onweer.

De nacht van maandag op dinsdag regende het eigenlijk de hele nacht, het onweer viel gelukkig mee. Toen in ’s ochtends om 5 uur opstond (ik wilde naar ons station in Potchefstroom, ongeveer 2 uur rijden), was er inmiddels 25 mm gevallen. Onderweg viel het me eigenlijk mee, het regende even hard, maar voor de rest was het normale regen en toen ik Johannesburg uitreed, werd het zelfs droog en een waterig zonnetje scheen af en toe.

In Potchefstroom heeft het die dag nauwelijks meer geregend, maar toen ik de regenhoeveelheden op het weerstation vlak bij huis bekeek, bleek het daar veel heftiger geregend te hebben. Er was inmiddels bijna 70 mm gevallen, waarvan bijna de helft in een uur (tussen 8 en 9 uur) gevallen was. Dat was dus met recht een stortbui.

Later zagen we ook foto’s van de straat op weg naar mijn werk, die stond dus helemaal blank:

Het water verdwijnt echter ook meestal weer snel. Vandaag scheen al weer de zon en werd het toch weer 32 graden hier in Pretoria. En de grond is al weer opgedroogd.

Vanaf nu zullen we wel vaker dit soort buien gaan meemaken, grote hoeveelheden in korte tijd. Alles staat dan even blank, maar het water verdwijnt ook weer snel. Gelukkig wonen we dan ook niet op een lage plek.

Maar we gaan vrijdag eerst voor 2 weken naar Nederland. We zullen het koud krijgen, hier komt de temperatuur niet meer onder de 15 graden.