De koudste week van het jaar (tot nu toe)

Afgelopen maandag werd een maximum temperatuur van 13 graden afgegeven. Normaalgesproken betekent dat dat er bewolking is. En dat was inderdaad maandagmorgen het geval. Maar er viel op sommige plaatsen hier in de buurt ook sneeuw, en dat is zeldzaam. Zelfs in het centrum van Johannesburg viel sneeuw, dat was de eerste keer sinds 2012. Het was niet veel, het was net wit, maar voor hier is het heel bijzonder. En het was die dag ook echt koud, er stond een stevige wind die overal doorheen drong. We hadden die middag een vergadering, en iedereen zat met vest en jas in de vergaderzaal. Want verwarming kennen we niet echt.

Op plaatsen meer naar het oosten viel er wat meer sneeuw, zie hieronder een foto van ons kantoor in Bethal:

En daar bleef het niet bij die dag, ook ’s avonds regende het nog weer, en op sommige plaatsen was dat sneeuw. Pretoria ligt net wat lager en is daardoor net wat warmer. Daardoor bleef het bij ons tot regen beperkt.

En de afgelopen week kregen we meer problemen. Op woensdagochtend rond 7 uur viel de stroom weg. Thuis merkten we het niet direct, omdat we op de batterij blijven draaien. Maar er snel kwamen er berichten door dat een groot deel van Pretoria Oost zonder stroom zat. Wat bleek, er was een verdeelstation op een hoger niveau gesaboteerd (er waren kabels gestolen). En later kwam zelfs het bericht door dat er door de overvallers een bewaker doodgeschoten was. Omdat het een hoger niveau verdeelstation was, zou het wel even kunnen duren voor we weer stroom hadden. Onze batterij kan meer dan een dag aan, en bovendien hebben we 4 zonnepanelen die de batterij overdag weer opladen. Toen ik ’s avonds thuiskwam was de batterij dan ook nog helemaal vol. En gelukkig kwam ergens die nacht de stroom terug en konden we ook weer de wasmachine en vaatwasser laten draaien.

Op vrijdag kwam het volgende probleem. We hadden al een paar dagen daarvoor gehoord dat er problemen met de watervoorziening waren, maar het was niet zo duidelijk of we echt zonder water zouden komen. Maar vrijdag was het dus zover. In de loop van de dag, net toen de vaatwasser aanstond, kwam er geen water meer uit de kraan. De berichten die we vervolgens kregen waren volkomen onduidelijk. Het zou best een paar dagen kunnen duren voor we weer water zouden hebben. Er was een probleem met de pompen van Rand Water, de overheidsinstelling die het water levert aan de city of Tshwane, waar wij onder vallen. De reservoirs waren drooggevallen, dus dat zou best even kunnen duren. Toen ik ’s avonds echter naar de berichten keek van de city of Tshwane (op Twitter), leek het erop dat het reservoir waar wij van geleverd krijgen toch al weer redelijk gevuld was. Maar we moesten gewoon afwachten. Geen douche en weinig wassen. Het water voor de toiletten haalden we uit het zwembad. Drinkwater hadden we nog voldoende, nog ongeveer 70 liter.

Op zaterdagochtend bleek er echter weer water uit de kraan te komen, en was dus dit probleem ook weer grotendeels voorbij. Het begint nu wel regelmatig op te treden, dat we zonder water zitten. En met de loadshedding gaat het ook weer de verkeerde kant op. Hoorde ik de minister van elektriciteit (ja, er is een speciale minister voor de electriciteitsproblemen) op maandag nog verkondigen dat alles onder controle was (we hadden meestal stage 1-3 loadshedding), op maandagmiddag kwam alweer het bericht dat het stage 4 werd en later stage 6. En dat is min of meer zo gebleven tot nu toe.

Dat we geen water hebben betekent ook dat onze zonneboiler geen warm water meer heeft. Gelukkig kunnen we ook elektrisch verwarmen en hebben we deze dus handmatig het water weer laten verwarmen, zodat we vandaag weer kunnen douchen. Met alleen de zon zal het een paar dagen duren, omdat we midden in de winter zitten. Wanneer het water al een temperatuur van 40-45 graden heeft, kan de zon het nu net op temperatuur houden, maar nu was de watertemperatuur teruggelopen tot 16 graden.

Het was deze week ook zo koud dat ik mijn Nederlandse winterjas gebruikt hebt, die had ik hier nog nooit gebruikt, maar nu was het toch lekker om een warme jas aan te hebben. Overdag in de zon is het nog redelijk lekker, maar uit de zon of ’s avonds is het toch behoorlijk koud. Hier loopt de temperatuur tegen de ochtend terug tot net boven het vriespunt, op de boerderij echter daalt die tot onder het vriespunt.

En om een idee te geven hoe koud het is. Hier in huis is het 14-15 graden. Overdag loopt het 1 a 2 graden op, als het zonnig is. Een deel van de dag is het buiten in de zon lekker, maar in de schaduw blijft het frisjes. Binnen zitten we vaak met een deken en/of een kacheltje. Voeten van de vloer, want die is koud. Het duurt maar enkele weken, in augustus wordt het al weer iets aangenamer.