Met de kerst in Nederland

Bij Limagrain had men het idee opgevat om de week voor de kerst de managers naar Frankrijk uit te nodigen, zodat zij ook konden deelnemen aan de jaarlijkse vergadering van de boeren van de coöperatie (RGI). Limagrain is namelijk van origine een coöperatie en ongeveer 1000 boeren zijn de eigenaar van ons bedrijf.

Dat betekende dat ik de week voor de kerst 3 dagen in Frankrijk moest zijn. En dat gaf ons de gelegenheid ook met de kerst in Nederland te zijn. We hadden besloten net voor het weekend naar Nederland te reizen, zodat ik nog een dag in Nederland was, voor ik af moest reizen naar Frankrijk. Wij werden daar namelijk al maandagochtend verwacht, zodat ik op zondagmiddag moest reizen. Ruim een week voor de vlucht werd onze directe vlucht naar Amsterdam geannuleerd, wat betekende dat we nu via Parijs naar Amsterdam vlogen. Op zich is dat niet veel anders, behalve dat we ’s avonds eerder naar het vliegveld moesten (de vlucht is al om 19.25 uur in plaats van normaal middernacht. De aankomst in Amsterdam blijft echter ongeveer gelijk.

We kwamen volgens verwachting dan ook rond 10 uur aan in Amsterdam, en moesten daarna met de trein naar Eindhoven om onze auto op te halen. Rinse was namelijk 2 weken geleden afgestudeerd aan de TU in Eindhoven en was net begonnen met werken. En aangezien ook Koen werkte, moesten we naar Eindhoven, waar Koen ons van het station afhaalde.

Dit keer hadden we weer een huisje in Epe gehuurd (het dorp bevalt ons goed). Dit keer echter in een Roompot park, ook al omdat het huisje waar we de vorige keren verbleven, niet zo schoon was. Het park was wellicht 1 km van het andere park. Ook dit keer was het weer een stacaravan, maar iets schoner en moderner dan de vorige.

We kwamen op vrijdag aan, en op zaterdag zijn we dan even op bezoek geweest bij mijn schoonouders in Oldemarkt. Zondag moest ik aan het eind van de ochtend al weer met de trein richting Schiphol (vanaf Zwolle) en vloog ik via Parijs naar Clermont-Ferrand.

De volgende 2 dagen hadden vergaderingen met het topmanagement, en de derde dag was dan de bijeenkomst met alle boeren van de coöperatie, waar de strategie voor de komende jaren uit de doeken werd gedaan.

Na afloop was er dan een goede lunch:

In het midden op de rug zie je de president van de coöperatie (een boer), en deze kant opkijkend net rechts ernaast onze CEO

Op maandag en dinsdag hadden we ’s avonds een cocktail diner, dat betekent dus de hele avond staan en hapjes eten. Voor dinsdag was het eten karig, in ieder geval aan het begin. Pas na alle toespraken (om afscheid te nemen van mensen die met pensioen gingen) kwam er wat meer te eten, maar toen was het inmiddels na 22 uur.

Donderdagochtend vroeg vloog ik dan terug naar Amsterdam. De eerste etappe, van Clermont-Ferrand naar Parijs, ging goed, maar toen kwam de storm in Amsterdam op ons af. De vlucht naar Amsterdam was uiteindelijk 1,5 uur te laat, maar gelukkig kwamen we nog aan. De landing viel eigenlijk heel erg mee, doordat de wind echt pal tegen was (op de Bijlmerbaan), De trein reed normaal, zodat ik uiteindelijk rond half vier weer in Epe was.

Het stormde inmiddels behoorlijk en regen de avond hoorden we opeens een behoorlijk gekraak, het was inmiddels al donder. Wat bleek, een boom net naast onze stacaravan was omgewaaid:

De mensen van het park kwamen al snel poolshoogte nemen en de boom werd al deels gekortwiekt. De volgende ochtend hebben ze de hele boom omgehaald. Voor hetzelfde geld was deze boom echter op onze stacaravan gevallen.

Die vrijdag heb ik nog (thuis) gewerkt, Daarna was er een weekje vakantie, met alle kerstdagen. Na alle boodschappen hebben we op zondag Tineke’s verjaardag voor de Vlaswinkels in Eindhoven gevierd met een lunch, en op 1e kerstdag zijn we met alle Spijkers in Oldemarkt geweest. De 2e kerstdag was voor ons een rustdag, met een wandeling in de bossen.

Op woensdag moest ik op pad naar Groningen. Ik ben bezig mijn visum voor Zuid-Afrika te verlengen (deze loopt januari 2025 af) en daarvoor heb ik een officieel gelegaliseerd diploma nodig (mijn Master diploma van Wageningen). Het legaliseren van dit originele document (het is 35 jaar oud) kun je alleen bij DUO en het enige kantoor dat open was deze dagen was in Groningen. Daarvoor had ik een afspraak gemaakt, maar uiteindelijk bleek bij aankomst dat er geen bezoekers waren en ik direct aan de beurt was. Zij controleren de gegevens en plakken er vervolgens een zegel op. En dat is nog niet alles. Daarna moet je nog naar de rechtbank en er een apostille zegel op laten plakken. Gelukkig is er ook een rechtbank in Groningen en zijn we direct daarna ook naar de rechtbank geweest. Het was de eerste keer dat ik in een rechtbank was. Na afloop had ik dan een diploma met op de achterkant 2 zegels, na betaling ook van leges, in totaal 28 euro:

Na afloop zijn we dan even het centrum van Groningen ingelopen, maar door de regen was dat maar van korte duur. En regen hebben we deze periode wel gehad in Nederland. Er zijn af en toe wat droge periodes, maar de hoeveelheid regen is enorm, en bovendien hebben we de zon nog maar nauwelijks gezien. Ook in Pretoria regent het op dit moment echter regelmatig, maar daar is de temperatuur dan toch wat aangenamer.

De komende dagen hebben we nog allerlei plannen, vandaag gaan we Utrecht in, morgen gaan we naar Eindhoven naar onze jongens. Ik moet er wat klussen, Tineke mag met Koen gaan shoppen voor meubels. Hij heeft een huis gekocht in Eindhoven en heeft nog wat meubels nodig.

Op zaterdag gaan we op bezoek bij Marian en Henk in Oud-Beijerland, op zondag weer naar Eindhoven voor Koen’s verjaardag en op maandag gaan we aan het eind van de dag weer naar Eindhoven, zodat Koen ons naar Schiphol kan brengen. Daar overnachten we maandagavond, want dinsdagmorgen vliegen we weer terug naar Johannesburg. Dit keer wel met de KLM vlucht die overdag gaat. Ik ga er in ieder geval vanuit dat deze dit keer niet geannuleerd wordt.

Op woensdag 3 januari begin ik dan weer te werken. De komende weken zitten er weer een aantal reizen aan te komen. De derde week van januari ga ik naar Namibië voor een vergadering van SeedCo. De vierde week ga ik weer naar Frankrijk voor een hele week met vergaderingen. Omdat het slechts een week is, blijft Tineke thuis en reis is direct van Johannesburg naar Clermont-Ferrand en terug. Dat betekent dat ik op zondagavond vertrek en zaterdagochtend weer thuis kom.