Hittegolf in Zuid-Afrika in februari 2024

In mijn vorige bericht over het bezoek van St.Lucia heb je al kunnen lezen dat het daar erg warm was. Echter in Pretoria is het de hele maand februari ook al erg warm. Van de 24 dagen in februari die nu voorbij zijn, was op 12 dagen de maximum temperatuur boven de 35 graden, de hoogste temperatuur gemeten was 38.6 graden op 8 februari. Daarnaast was het op 11 dagen boven de 30 graden en maar 1 dag in februari hebben we de 30 graden niet gehaald (het was maar 27.6 graden op 11 februari). De hoeveelheid regen is niet erg hoog voor een zomermaand. Wij hebben hier bij ons thuis totaal 75 mm gehad, maar dat komt vooral door een bui van 40 mm vorige week zondag. De buien zijn echter zeer lokaal en er zijn veel plaatsen die veel minder regen hebben gehad. Dat betekent ook dat de droogte op plaatsen begint toe te slaan. Wij hebben maisproefvelden in grote delen van Zuid-Afrika, maar we zijn al enkele van deze velden verloren door droogteschade. En dit terwijl er daarnaast ook velden zijn die hagelschade hebben.

Dat het dit jaar een stuk droger is, komt vooral door het ‘El nino’ effect. Dit effect komt vanuit de Pacifische of Grote Oceaan (de zeestroming tussen Peru en AustraliĆ« keert om), maar heeft effect op het klimaat in heel het zuidelijk halfrond. Voor Zuidelijk Afrika betekent dat vooral een warmere en drogere zomer. En het effect in Zuid-Afrika valt nog mee, afgelopen week sprak ik met de collega’s van SeedCo in Zimbabwe en zij hebben al 6 weken geen druppel regen meer gehad. Dat betekent dat de mais staat te verdrogen op het veld nu en zij veel proefvelden niet meer kunnen gebruiken.

Hopelijk krijgen we ook nog wat regen de komende 2 maanden, anders gaan wij ook nog meer problemen krijgen. Op veel avonden is er wel bewolking en soms ook onweer, maar meestal resulteert dat slechts in geen of slechts een paar mm regen (behalve dan vorige week zondag). Vooral in het westelijkere deel van Zuid-Afrika is het nog droger dan hier, en zijn de temperaturen ook nog hoger.

Dat het zo warm is, merken we ook aan onze elektriciteitsrekening. We gebruiken al meerdere weken nagenoeg iedere nacht de airco op onze slaapkamer, en regelmatig ook ’s avonds al beneden in de woonkamer.