Boodschappen doen in Zuid-Afrika

Voor degenen die mocht denken dat het boodschappen doen lastig is hier, het volgende: De wijk waarin we wonen wordt omringd door winkelcentra. We hebben de keuze uit maar liefst 4 verschillende supermarkten die binnen enkele km’s van de wijk liggen. Het enige nadeel is dat je altijd met de auto moet, want het is niet echt aan te raden te voet naar de supermarkt te gaan. De supermarkten hier zijn goed voorzien en eigenlijk kun je alles krijgen wat je wilt. Wat vooral opvalt is de lage prijs, vooral voor rundvlees. Je kunt hier elke dag biefstuk eten voor heel weinig geld, en dan vaak enorme lappen. We zijn dan ook minder geld kwijt dan in Nederland aan boodschappen.

Brood is een ander verhaal. Men heeft hier niet zoveel keuze en vooral veel voorverpakt sandwich brood wordt aangeboden. Op dit moment heb ik een aantal lekkere broodsoorten kunnen vinden, maar zeker niet bij elke supermarkt. Ik overweeg dan ook zelf brood te gaan bakken.

Voor koffie wordt hier vaak oploskoffie aangeboden. Wij vinden dat niets en hebben daarom een gewoon koffiezetapparaat gekocht. Koffie wordt hier vaak ook als bonen verkocht, je kunt het dan in de winkel al laten malen. Maar gelukkig is er ook wel snelfiltermaling verkrijgbaar, zij het beperkt.

Thee wordt hier ook veel gedronken, maar dan vooral veel rooibosthee. De rooibosthee smaakt bijna net als gewone thee, de kruiden in de rooibosthee die we in Nederland kennen, worden hier niet gebruikt. Rooibosthee koop je in dezelfde grote verpakkingen als gewone thee.

Qua fruit is hier natuurlijk veel meer exotisch fruit, zoals mango’s. Ook is er veel watermeloen te koop. Je kunt gigantische hele watermeloenen kopen voor een paar euro (omgerekend).

Voor de drogisterij artikelen ga je hier naar de Dischem. Deze heeft een enorm uitgebreid assortiment en ook veel andere artikelen. Ook hebben ze veel glutenvrije artikelen, zoals vele meelsoorten. De Dischem zit op veel plaatsen en vaak naast supermarkten.

Zoals we in Nederland de Makro kennen, kennen ze dat in Zuid-Afrika ook. Oorspronkelijk bedoeld voor bedrijven, is deze nu voor het grote publiek geopend (maar je moet wel eerst een pasje aanvragen). De Makro zit binnen een paar kilometer van ons huis, dus erg makkelijk voor ons om aan diverse apparaten te komen, zoals een koffiezetapparaat en een printer. Ook hebben we er de waterzuiveraar en een koelbox (op 12V) gekocht.