Groenkloof Nature reserve – yellow trail

Onderweg
De wandeling

Vandaag gaan we voor het eerst een echte wandeling in een natuurgebied maken. Dit is lang niet overal vertrouwd, maar in het Groenkloof Nature Reserve is dit wel mogelijk. Hier lopen geen gevaarlijke dieren in het wild rond, maar je moet natuurlijk wel blijven uitkijken voor insekten en slangen. Gevaarlijke insekten en slangen zijn ook zeer zeldzaam, maar het kan wel gebeuren, zegt men.

Groenkloof Nature Reserve is het oudste reservaat in Zuid-Afrika en is gesticht door Paul Kruger in 1895, voormalig president en natuurlijk vooral bekend vanwege het Krugerpark. Groenkloof Nature Reserve ligt dicht bij het centrum van Pretoria (maar Pretoria is erg uitgestrekt). Voor ons is het ongeveer 25 km rijden (30 minuten). Dicht bij dit reservaat ligt ook het Voortrekker Monument. Dit is een monument ter herinnering aan de pioneers die het eerst in deze gebieden kwamen. Hier gaan we een andere keer een bezoek brengen.

In het park zijn 3 trails (uitgezette wandelingen), van 4, 6 of 10,5 km. Wij besluiten de langste wandeling te nemen. Wie denkt dat het hier vlak is, komt wel bedrogen uit. Wij hadden van tevoren al gelezen dat de eerste 2 en laatste 2 kilometer wel redelijk pittig zijn en dat klopt ook. Het pad is erg rotsig en gaat soms steil omhoog of omlaag. Bovendien zijn we niet echt vroeg begonnen (9 uur) en is het aan het eind van de wandeling al behoorlijk warm (25 graden). Tezamen met de zon die redelijk loodrecht boven je staat, wordt het dan door de warmte toch ook nog extra pittig. Het middenstuk van de wandeling is wat vlakker, maar gaat toch ook steeds op en neer. UIteindelijk hebben we 11 km afgelegd (we zijn even van het pad afgeweken om zebra’s van dichtbij te zien) en hebben we 270 hoogtemeters gemaakt.

Toen we aankwamen, was de parkeerplaats nagenoeg vol met auto’s van andere wandelaars. We zijn ook wel andere wandelaars tegengekomen, maar de grote meute deed waarschijnlijk een kortere wandeling. Toen de terugkwamen was de parkeerplaats een stuk leger, veel mensen gaan dus vroeg wandelen hier, vooral vanwege de warmte en zon. In dit park kun je trouwens ook mountainbiken, paardrijden en 4 x 4 ritten maken.

We wisten dat er wild in dit park aanwezig was, ondanks het feit dat het helemaal ingesloten is tussen snelwegen. Onze eerdere ervaringen maakten dat we niet verwachten veel te zien. Dat klopte ook, maar uiteindelijk hebben we toch nog een aantal zebra’s en 2 giraffen gezien. De tweede giraffe stond in de schaduw en daar heb ik dus geen goede foto van kunnen maken, dat moeten jullie op ons woord geloven. De giraffen waren bovendien behoorlijk ver weg, dus ik moest ook nog eens behoorlijk inzomen.

De wandeling was mooi, maar kostte ook wel enige energie, hij staat ook omschreven als ‘moderate’. Ongetraind is dit niet zomaar te lopen, zeker niet als je bedenkt dat je boven de 1100 meter loopt. Dus zeker niet lopen als je net uit Europa aankomt. Voor degenen die dit nog niet weten, Pretoria ligt op ongeveer 1100 meter hoogte, Ons lichaam is daar nu wel aan gewend, na 6 weken, maar van laagland komend zal je lichaam zuurstofgebrek hebben bij inspanning.

Hieronder vind je een impressie van het park: