De maand april

Na onze avonturen in Eswatini (Swaziland) hebben we even een paar weken rustig aan gedaan. Ik ben wat vaker van huis voor mijn werk (proefvelden bezoeken) en we gebruiken de weekenden om wat te wandelen in de buurt. Vaak wandelen we hier in de wijk, door de game reserve, waarbij we dan ook vaak wild tegenkomen (verschillende typen antilopen). De langste wandeling die we binnen de wijk gemaakt hebben was ruim 12 km. Vaak lopen we dan ook langs de golfbaan en zien de golfers spelen. Dit zijn echte sportmensen, 90% heeft een golfkarretje en rijdt met het karretje achter het balletje aan. De sport is volgens mij om deze zo dicht mogelijk bij het balletje te zetten, zodat je zo min mogelijk hoeft te lopen. Daar heeft het in onze ogen althans alle schijn van (en het figuur van sommige golfers is er ook naar). De golfbaan is een vrij lastige volgens mij, want er is vaak water waar je overheen moet slaan.

Deze stond nog redelijk ver van het balletje af

Vorig weekend hebben we op zondag bij het Voortrekker monument gewandeld. Dit monument is opgericht ter nagedachtenis aan de eerste (blanke) mensen die naar het noorden zijn getrokken (over de rivier de Vaal). Je kunt daar ook wandelen, volgens opgave diverse afstanden, maar toen we daar aankwamen bleek dat de wandeling van 8 km er niet meer te zijn en konden we maximaal 5.6 km wandelen. Er zou ook wild te zien zijn, maar tijdens onze wandeling hebben we precies 1 zebra gezien en dat was het. Vanaf het monument heb je een mooi uitzicht over Pretoria en omstreken. Hieronder wat foto’s van de wandeling.

De Zuidafrikanen zeggen dat het nu winter wordt. Inderdaad worden de nachten wat kouder, meestal rond de 10 graden nu. Maar overdag is het bijna altijd nog boven de 25 graden. Zie hieronder de temperaturen van april 2021. We hebben precies 2 dagen gehad dat de temperatuur niet boven de 25 graden kwam. Vorige week zaterdag was er daar 1 van. Het was de eerste dag sinds tijden dat het nagenoeg de hele dag bewolkt was, maar regen hebben we toen niet gehad. Het begint hier erg droog te worden. De hele maand april heeft het precies 5 mm geregend. En dat zal voorlopig zo blijven waarschijnlijk. Normaalgesproken regent het nu tot oktober nagenoeg niet meer. Op plaatsen waar niet beregend wordt, wordt het gras nu dor en droog. Dat betekent ook dat de risico’s voor veldbranden groter worden. Vooral op de boerderij is dat een punt en we hebben mensen die speciaal daarvoor getraind zijn.

Afgelopen zaterdag konden we uiteindelijk ook onze registratiepapieren van de auto ophalen. Daarmee is dit lange proces eindelijk afgerond en staat de auto ook officieel op onze naam. Eind goed, al goed, zullen we maar zeggen.

Terwijl Nederland koningsdag viert op 27 april, viert Zuid-Afrika Freedom Day op dezelfde dag. Het is dus ook een publieke feestdag. Er wordt gevierd dat op deze dag in 1994 voor het eerst na de apartheid weer vrije verkiezingen waren (waarbij Nelson Mandela met een overweldigende meerderheid won). Omdat deze dinsdag vrij was, heb ik maandag ook vrij genomen (zoals bijna iedereen op het werk deed). Ik wilde nog eens een fiets (mountainbike) kopen om allereerst hier in de wijk te fietsen. Ik had een grote fietsenzaak gevonden (Cyclelab) die niet al te ver weg was en waar veel keuze was in alle prijsklassen. Uiteindelijk heb ik hier een middenklasse fiets gekocht en hoop ik deze aanstaand weekend voor het eerst te kunnen gebruiken (de fiets moet nog rijklaar gemaakt worden).

Op Freedom Day hebben we weer eens een selfdrive safari gedaan. Ik had een Game Reserve gevonden op 40 minuten rijden van hier, waar ook de big five zou zijn (Dinokeng game reserve). We hebben hier ruim 5 uur rondgereden, maar geen enkel beest uit de big 5 gezien. We vragen ons dus nu af of die er wel zitten. Hieronder wat foto’s van wat we wel gezien hebben: blauw wildebeest, impala, zebra, giraffe, neushoornvogel, struisvogel, kudu, waterbok, … Voor de echte big five kun je toch beter naar het Krugerpark gaan.

We hebben ons al aardig aan de Zuid-Afrikaanse gewoonten aangepast. We braaien (barbecueën) ieder weekend in onze ingebouwde braai in huis. De prijs van het vlees is erg laag en de kwaliteit goed (en de stukken groot). En net als de meeste Zuid-Afrikanen gebruik ik nu meestal hout (en geen houtskool of briketten). Het gaat prima met goed hout en het duurt slechts iets langer. En ook hout is hier spotgoedkoop. En 1x per week is erg bescheiden. Ik heb collega’s die 3-4 x per week braaien.