Vakantie in Nederland in Juli 2021

Gezien de COVID-19 situatie in Nederland en de toenemende vaccinatiegraad, hopen we in Juli 2021 voor een vakantie en familiebezoek naar Nederland te kunnen reizen. We hebben inmiddels onze vluchten geboekt (aankomst in Nederland 7 juli, terugkeer naar Zuid-Afrika op 24 Juli). Ook hebben we een huisje gehuurd voor deze periode.

Het reizen naar Nederland is voor ons nu ook al mogelijk, omdat Nederlandse staatsburgers uitgezonderd zijn van het vliegverbod vanuit Zuid-Afrika. Wel zijn er een redelijk aantal beperkingen, waar wij ons aan dienen te houden. Allereerst hebben we een PCR-test van niet ouder dan 72 uur nodig voor de vlucht, daarnaast een rapid antigen-test binnen 4 uur voor de vlucht (kan op het vliegveld van Johannesburg). Vervolgens moeten we dan ook nog in quarantaine (met binnenkort een boete van 435 euro als je je er niet aan houdt). Deze quarantaine duurt minimaal 5 dagen (of maximaal 10 dagen). Als je na 5 dagen negatief test bij een PCR test, mag je uit de quarantaine. We gaan er vanuit dat de situatie in Juli niet anders is en rekenen er dan ook op de eerste 5 dagen aan ons huisje gekluisterd te zijn.

Dan hebben we nog bijna 2 weken om Nederland te doorkruisen om deze en gene te bezoeken.

Voor de terugvlucht naar Zuid-Afrika moeten we weer een PCR-test ondergaan die maximaal 72 uur voor de vlucht gedaan mag zijn. Verder zijn er geen restricties om Zuid-Afrika weer in te komen. Aangezien we een werkvisum hebben, zal Zuid-Afrika ons niet zo snel de toegang ontzeggen (zolang we ons gedragen).

In Nederland hopen we eigenlijk een vaccinatie te kunnen krijgen, want ik Zuid-Afrika begint men nu nog maar net en zijn we nog lang niet aan de beurt. De Covid-situatie is lang een stuk beter dan in Nederland geweest, maar met de winter in aantocht loopt het aantal besmettingen toch weer op. En aangezien hier nog bijna niet gevaccineerd is (en veel mensen ook helemaal geen vaccinatie willen), zijn de risico’s op besmettingen aan het groeien. Daarom lijkt het ons verstandig maar zo snel mogelijk in Nederland een vaccinatie te bemachigen. En hopelijk dan met het Janssen-vaccin, omdat je er maar 1 van nodig hebt en dit vaccin heeft bewezen ook tegen de Zuid-Afrikaanse mutant goed te werken (de proeven zijn deels in Zuid-Afrika uitgevoerd).

Tegen die tijd zitten we dan 6 maanden in Zuid-Afrika. Hopelijk zien we dan velen van jullie even tijdens ons bezoek.