Wetenswaardigheden in Juni

Morgen is het hier de kortste dag van het jaar, namelijk 21 juni. We zitten dan midden in de winter, maar voor ons voelt het niet echt als winter. De temperatuur overdag is meestal rond de 20 graden en de zon schijnt volop. De nachten zijn wel koud, meestal zo rond de 5-6 graden nu. En de dagen zijn relatief kort, zeker in vergelijking met Nederland. De zon komt zo rond kwart voor zeven op en gaat zo rond half zes weer onder. En dan wordt het snel frisser.

Het landschap wordt hier steeds bruiner. De droogte zorgt ervoor dat alle planten die geen water krijgen, bruin worden. Het gevolg is ook dat het risico op veldbranden groter wordt. Preventief wordt er daarom ook al veel in brand gestoken, om te zorgen dat het gecontroleerd afbrandt en niet uit de hand loopt. Ook worden er veel vuurtjes gestookt voor de warmte, en dat is goed te ruiken. Regelmatig ruik je een brandlucht, dan wordt er ergens in de buurt weer gestookt. Deze droogte is normaal. De winter is hier droog en men verwacht de eerste regen pas weer ergens eind september/begin oktober.

Enkele weken geleden passeerde een koufront. Toen was het echt koud, omdat de temperatuur overdag ook niet boven de 15 graden kwam. Omdat de meeste huizen en gebouwen geen verwarming hebben, was het de hele dag koud. Dat is tot nu toe de enige keer dat we ons kacheltje hebben aangehad in de woonkamer. Onze woonkamer is ’s avonds niet echt warm, maar over het algemeen is een deken genoeg om je warm te houden. In de koude week was ik ook enkele dagen in Potchefstroom in een hotel. Daar was het pas echt koud en de kamer kon ook niet echt verwarmd worden. De enige warme plaats was toen in bed onder de dekens.

Over ruim 2 weken vertrekken we richting Nederland. Inmiddels hebben we reserveringen gemaakt voor alle testen die we moeten ondergaan. We vliegen op dinsdagavond 6 juli (met KLM direct naar Amsterdam). Op zondagmiddag 4 juli ondergaan we een PCR-test, deze mag maximaal 72 uur oud zijn bij aankomst in Amsterdam. Op dinsdag 6 juli overdag ondergaan we dan een sneltest (antigen), deze mag maximaal 24 uur voor de vlucht gedaan worden. Bij aankomst in Nederland moeten we dan in quarantaine en op de vijfde dag kunnen we opnieuw een PCR-test ondergaan en wanneer die negatief is, kunnen we uit quarantaine. We hebben een huisje in Heeswijk-Dinther gehuurd, waar we in quarantaine kunnen en ook daarna verblijven.

We hopen in Nederland onze eerste vaccinatie te krijgen. Dit is mogelijk, omdat we slechts tijdelijk uit Nederland weg zijn. We kunnen echter nog niet reserveren, omdat onze datum nog te ver in de toekomst ligt voor een reservering. Maar binnen enkele dagen hopen we een reservering te kunnen maken. We plannen nu om begin september nog eens terug te komen voor de 2e vaccinatie. Dit vergt een extra reis, maar in Zuid-Afrika zijn we voorlopig nog niet aan de beurt, zo lijkt het.

Onze terugreis is gepland op zaterdag 24 juli. Samen met ons willen Rinse en Paul dan naar Zuid-Afrika vliegen voor een vakantie. Koen kan helaas dan nog niet (hij moet zijn project eerst afronden), maar hoopt 2 weken later aan te sluiten. We hopen dan gezamenlijk een trip naar het Krugerpark te maken. De regels voor aankomst in Zuid-Afrika zijn op dit moment iets eenvoudiger. We hebben alleen een PCR-test van max. 72 uur oud nodig en hoeven hier niet in quarantaine. Zowel Rinse als Paul hebben dan ook hun eerste vaccinatie al gehad (en wij hopelijk ook), maar op dit moment zijn er nog geen uitzonderingen voor gevaccineerden. Koen zal bij aankomst hopelijk al helemaal gevaccineerd zijn (zijn 2e vaccinatie staat nu een week voor vertrek gepland).

De laatste dagen loopt het aantal positief geteste personen in Zuid-Afrika behoorlijk op. Hopelijk krijgen we niet met nog strengere maatregelen te maken hier. We zijn afgelopen week naar status 3 gegaan: de maatregelen zijn wat aangescherpt, maar in onze ogen niet echt zeer beperkende maatregelen. Ook op mijn werk hebben de afgelopen week maar liefst 4 personen positief getest. Ik ben met geen van hen in aanraking geweest, maar het is nu echt uitkijken en vooral afstand houden.

Afgelopen woensdag was hier een vrije dag. We hebben toen gewandeld in het nabijgelegen Somabula Nature Reserve. Hieronder wat foto’s die ik gemaakt heb. We hadden hier al eerder gewandeld, maar toen was er een probleem met de SD-kaart in het fototoestel. Helaas hebben we nu veel minder dieren gezien en alleen maar van veraf. De vorige keer liepen we bijna tussen de dieren en zijn we dicht bij de giraffes en antilopes geweest.

De sinaasappels in onze tuin worden inmiddels mooi oranje. Tineke heeft er een geprobeerd vanmorgen, maar ze waren niet echt smaakvol.