Bezoek aan het Krugerpark (Juli 2022)

Voor de jongens is inmiddels een bezoek aan Zuid Afrika niet compleet zonder een bezoek aan het Krugerpark. We hadden daarom al een tijdje geleden een huisje in het Krugerpark gereserveerd voor de vrijdag tot zondag na terugkomst van de campertocht. Dit betekende dat we 1 dag hadden om te wassen en op te ruimen en dan weer vertrokken.

Donderdag bleek echter dat er 2 niet fit waren en wellicht niet konden reizen. We hebben vrijdagochtend afgewacht, maar ze waren nog niet (helemaal) opgeknapt. Bij het nakijken van vrije accommodatie bleek dat er nog een huisje beschikbaar was (voor 6 personen) van zondag op maandag. Ik had op maandag ook geen afspraken, dus via de telefoon kon ik gelukkig onze reservering omzetten naar zaterdag tot maandag. We zijn dus uiteindelijk op zaterdagochtend 7 uur vertrokken, in plaats van vrijdag.

Omdat we met 6 personen waren en dus niet in 1 auto pasten, besloten we met 2 auto’s te gaan rijden. Dit betekende dat ook Koen, Rinse en/of Paul konden/moesten rijden. Zij mogen hier in onze prive auto rijden, maar niet in de auto van het werk. In de praktijk kwam het erop neer dat ik en Koen zowel naar het park als terug van het park gereden hebben. In het park hebben Paul en Rinse ook gereden.

Malelane Gate

Na een vertrek net na 7 uur, waren we rond half twaalf bij de poort, Malelane Gate. Van hier zijn we het park ingereden, om uiteindelijk rond 5 uur in Pretoriuskop rest camp aan te komen, waar wij een huisje voor 6 personen gereserveerd hadden. Omdat we op het laatste moment de reservering gewijzigd hadden, konden we echter niet 2 nachten in hetzelfde huisje verblijven, maar hadden we de dag erop het huisje ernaast. Dit betekende dat we al onze spullen de tweede dag ook moesten meenemen, maar dat zorgde niet voor onoverkomelijke problemen. Wat we de eerste dag zagen, viel een beetje tegen, in ieder geval geen leeuwen, luipaarden en neushoorns. We reden met beide auto’s achter elkaar aan, en hadden contact via Walkie-Talkies.

We hebben in Pretoriuskop rest camp in een 6-persoons cottage overnacht, hieronder een paar foto’s van deze cottage:

De volgende dag zijn we via Skukuza en Lower Sabie naar Satara rest camp gereden. De oogst aan dieren die we zagen viel weer een beetje tegen. In Satara rest camp hebben we snel gegeten, omdat we nog helemaal terug moesten naar Pretoriuskop rest camp (3 uur rijden). Ook op de terugweg hebben we geen bijzondere dieren gezien. Wel hadden we ’s ochtends bij de rivier een mooie grote reiger gezien, maar geen grote katten dus deze dag. Ook hadden we wel een neushoorn gezien, maar deze was zover weg dat alleen met een verrekijker te zien was dat het een neushoorn was.

De neushoorn die we zagen, gemarkeerd met rode stift

We hadden dus nog steeds geen grote katten gezien (leeuw, luipaard of cheetah). Paul en Emma waren een beetje teleurgesteld en wilden graag eerder vertrekken op de laatste dag. We waren de zondag om 7 uur vertrokken en wilden dat weer op maandag, maar Paul en Emma wilden graag om 6 uur vertrekken. Zij zijn dus in onze privé auto om 6 uur vertrokken, terwijl wij weer om 7 uur vertrokken. We spraken af om 10 uur in Lower Sabie te zijn. Contact is het Krugerpark is vaak lastig, omdat je tussen de rest camps vaak geen ontvangst hebt, dus je moet afspreken. De weg gaat via Skukuza naar Lower Sabie. Toen wij in de buurt van Skukuza kwamen (en dus weer ontvangst hadden), kregen we bericht van Paul dat zij een cheetah hadden gespot en ook waar het was. Wij zijn daar direct naartoe gereden, maar helaas hebben we deze niet meer kunnen spotten.

Uiteindelijk waren we allemaal rond 10 uur in Lower Sabie rest camp en hadden we nog ruim 1 uur om nog iets interessants te spotten. En wat hadden we een geluk. Allereerst kwamen we 2 luipaarden in een boom tegen (met een dode impala), vervolgens nog een luipaard, maar die was binnen een paar seconden verdwenen en konden we niet fotograferen. En net voor de uitgang liep er ook nog een jakhals op de weg. Deze hadden we wel eens gezien, maar nog nooit kunnen fotograferen. We waren uiteindelijk nog net voor de middag bij de uitgang (Crocodile bridge) en zijn vandaar naar huis gereden, waar we rond 4 uur weer aankwamen. Hieronder een foto impressie. Voor de luipaarden in de boom, kijk goed tussen de takken van de foto’s van de boom.

Al met al was het toch een succesvol bezoek aan het Krugerpark, vooral door de laatste dag. Alleen een leeuw hebben we dit keer niet gespot.