Campervakantie in Zuid Afrika (Pretoria – Kaapstad)

We hadden tijdens de kerstvakantie al min of meer besloten een camperreis met z’n allen in Zuid-Afrika te maken. Uiteindelijk hebben we besloten van huis (in Pretoria) naar de zuidkust te rijden en dan de garden route te volgen naar Kaapstad. We zouden de camper dan in Kaapstad inleveren en terugvliegen.

Op 11 juli hebben we de camper opgehaald in Johannesburg en zijn eerst naar huis gereden, om pas de volgende ochtend te vertrekken, zodat we de camper rustig in konden pakken. Wel moesten we ervoor zorgen dat de eigen spullen die we meenamen, ook in de koffers terug pasten, dus het was een beetje passen en meten.

De camper was geschikt voor 6 personen en we waren ook met 6: wijzelf, Koen, Rinse, Paul en de vriendin van Paul. De camper bleek wel een beetje krapjes voor 6 personen, we hadden inderdaad 6 bedden, maar dan was er niet veel loopruimte meer over. Ook de kookgelegenheid was beperkt voor 6 personen, daarom hebben we veel gebraaid. Bovendien moesten we elke dag weer de bedden opbouwen en afbreken, om weer zitplaatsen te hebben. In de cabine konden 2 mensen zitten (chauffeur en bijrijder), de andere 4 personen moesten in het zitje erachter zitten. De stoelen daar waren niet erg comfortabel en bovendien was het uitzicht beperkt naar 1 kant. Het duurde een paar dagen voor we eraan gewend waren, maar na een paar dagen wisten we niet meer beter.

De eerste camping in de buurt van Bloemfontein

De eerste 3 dagen moesten we vooral rijden (overnachtingen in Bloemfontein en Middelburg EC), het was ruim 1000 km naar onze eerste bestemming: Addo Elephant Park. Bovendien was het ’s nachts koud, rond het vriespunt of net daaronder. Gelukkig was het in Addo een stukje warmer, zowel overdag als ’s nachts. We hadden van tevoren campings uitgezocht, maar de eerste dagen bleken we de enige gasten te zijn, het was blijkbaar niet erg normaal om in de winter te kamperen. In Addo daarentegen was het wel redelijk vol.

De eerste dagen hadden we ook nog met COVID te maken. Paul bleek COVID meegebracht te hebben uit Nederland (van de kapster waarschijnlijk) en die stak vervolgens Koen en Rinse ook aan. Niemand werd erg ziek, vooral hoesten en keelpijn.

De route die we gereden hebben
De route per dag

In Addo Elephant Park zijn we een dag blijven staan en hebben we een selfdrive safari gedaan, zowel bij aankomst (we waren kort na de middag al in het park), als de dag erop. Zoals de naam al aangeeft, hebben we vooral olifanten gezien. Er waren wel andere dieren, maar niet spectaculair veel. In ieder geval hebben geen enkele big cat (luipaard, cheetah, leeuw) gezien. Bij de safari bleek ook gelijk het nadeel van de camper, de passagiers hebben beperkt uitzicht vanuit de camper. We hebben dan ook overwogen om aan een georganiseerde safari deel te nemen, maar het bleek dat we dezelfde dieren al tijdens onze middag safari hadden gezien en dus niets meer zouden gaan zien. Hieronder wat foto’s uit Addo Elephant Park:

Was het de eerste dagen vooral ’s nachts erg koud, de dagen erna werd het warmer en in we hadden zelfs 2 dagen met bijna 30 graden in het Garden Route National Park. Het Garden Route National Park is de combinatie van een aantal kleinere parken. Na het Addo Elephant Park waren we 2 dagen in dit park, op 2 verschillende rest camps. Vooral het eerste kamp (Storms Mouth rest camp in Tsitsikamma NP) was prachtig gelegen, direct aan zee. Maar terwijl er in Addo redelijk wat kampeerders waren, waren er hier slechts enkelen. Hieronder een korte video vanaf onze kampeerplaats:

Impressie van onze kampeerplaats in Tsitsikamma National Park

Vanaf deze camping hebben we ook een wandeling gemaakt naar de hangbrug, hieronder een paar foto’s van deze wandeling:

En zoals bijna iedere avond, hebben we weer gebraaid!

De volgende dag zijn we naar een ander restcamp in de buurt gegaan: Ebb and Flow rest camp in Wilderness NP. Dit stukje van het park staat vooral bekend om de ijsvogels die je daar kunt zien. We hebben er een aantal kunnen spotten, maar ook nog een andere bijzondere vogel (de groene), zie hieronder een impressie:

De volgende dag zijn we naar Oudtshoorn gereden. Oudtshoorn is vooral bekend om zijn struisvogel boerderijen. Deze plaats ligt niet aan zee, maar een stukje landinwaarts, over de de eerste bergrug. Bij aankomst hebben we een struisvogel boerderij bezocht en ook struisvogel steak gegeten (maar die viel een beetje tegen). We wilden ook een struisvogelei kopen en daar een omelet van bakken (qua volume zijn het 24 kippe-eieren), maar helaas was het geen tijd van struisvogel eieren. Hieronder een aantal foto’s van de struisvogels:

De volgende dag zijn we naar Mosselbaai gereden, dit ligt weer aan de kust en onze camping was ook direct aan zee. We hebben er gewandeld en ’s avonds vis gegeten in een nabij gelegen visrestaurant. Vanaf de camping hebben we al zeehonden gespot in zee.

De daarop volgende dagen zijn we langs de kust verder gereden. Eerst zijn we bij l’Agulhas geweest, dit is het zuidelijkste puntje van Afrika (dus niet Kaap de Goede Hoop) en de officiële scheiding van de Indische en Atlantische Oceaan.

Het zuidelijkste puntje van Afrika

Vervolgens zijn we naar Gansbaai gereden, vanaf hier kun je vaak al walvissen in zee spotten, terwijl onze volgende bestemmering (Hermanus) erom bekend staat. We hebben overnacht in Uilenkraalsmond Holiday Resort, maar dit was geen succes. Ons oorspronkelijke plan was een nacht in L’Agulhas door te brengen, maar de camping daar had zulke erbarmelijke recensies dat we daarvan afzagen. Uilenkraalsmond bleek echter niet beter. Het toiletgebouw was smerig en slecht onderhouden. We besloten dus na 1 nacht al verder te rijden, oorspronkelijk wilden we daar namelijk 2 nachten blijven. Achteraf blijkt dat dit met veel campings zo is, het zijn gemeentelijke campings en het hangt van de beheerder af of het schoon en onderhouden is. De volgende camping was bij Hermanus en ook een gemeentelijke camping. Deze was echter prima, en de beheerder was daar trots op.

Vanuit Gansbaai hebben we de eerste walvis al gezien, maar het was ver weg. Ook hebben we daar enkele grotten aan de kust bezocht, hieronder een foto impressie:

Hier een vrij lange video van de walvis, aan het begin zie je het water opspatten omdat deze uit het water springt

De volgende camping was in Hermanus. We hadden een walvistocht geboekt voor de dag erop. Er was echter veel wind en we kregen bericht dat de tocht geannuleerd was. Na over en weer contact konden we echter op zaterdag om 12 uur toch mee. De wind zou wat gaan liggen en de boot zou uitvaren. Zaterdag was ook de dag dat we naar de volgende camping bij Kaapstad zouden gaan, dus het was een beetje schipperen met de tijd. We moesten na de walvistocht nog ruim 2 uur rijden. De vrijdag waren we ook al in Hermanus en hebben we vanaf de kust al een walvis kunnen spotten:

Zaterdag om 12 uur vertrokken we dan met de boot om walvissen te spotten. De wind was wat geluwd, maar de boot was nog behoorlijk aan het schommelen op het water. Het gevolg was dan ook dat de helft van de passagiers misselijk was en weinig van de walvissen heeft meegekregen. Gelukkig waren er bij ons een paar met een sterke maag en deze hebben onderstaande foto’s gemaakt:

Daarna zijn we naar Kommetjie gereden, dit ligt aan de atlantische kust, ten zuiden van Kaapstad. De bedoeling was de volgende ochtend naar de Tafelberg te rijden en met de kabelbaan omhoog te gaan. De kabelbaan ging in onderhoud en het was de laatste mogelijkheid om gemakkelijk de Tafelberg op te gaan. Er stond echter nog steeds wat wind en het was de vraag of deze nog zou gaan. De website gaf eerst aan dat hij niet zou gaan, maar later op de ochtend wel. We zijn er dus toch maar naartoe gereden en hij leek open. We moesten echter nog in de rij om kaartjes te kopen (voor studenten kon je de korting alleen aan het loket krijgen) en daarna in de rij om in de kabelbaan te mogen. Toen we vooraan stonden, kwam het bericht dat men stopte met kaartjes te verkopen en hadden we dus geen kans meer de Tafelberg op te gaan (behalve dan te voet). We zijn daarom maar op Signal Hill gaan kijken, waar je een mooi uitzicht over Kaapstad en de Tafelberg hebt.

Uitzicht vanaf Signal Hill op Kaapstad en de Tafelberg

De volgende dag zijn we naar Kaap de Goede Hoop gereden, het zuidelijkste puntje van het schiereiland bij Kaapstad. Dit zuidelijkste deel is geheel een Nationaal park. Hier heb je mooie uitzichten en ook wilde dieren. Hieronder een impressie:

Op de terugweg kwamen we langs Boulders Beach, bekend van de Afrikaanse Pinguins. Hier zijn we dan ook gestopt en hebben de pinguïns met een bezoek vereerd:

Vandaar zijn we naar onze laatste camping gereden, Ou Skip in Melkbosstrand, ten noorden van Kaapstad aan de kust. Hier verbleven we 2 nachten en de laatste dag zijn we dan naar het centrum van Kaapstad gereden en hebben daar rondgekeken. Bij terugkomst op de camping zijn we begonnen alle spullen in te pakken, omdat we de volgende ochtend de camper terug moesten brengen. En natuurlijk als afsluiting een braai:

De laatste dag, woensdag 27 juli, was vooral inpakken, opruimen en naar onze camperverhuurder te rijden. Dit was slechts 20 minuten van de camping. Aldaar hebben we de camper ingeleverd en werden we naar het vliegveld van Kaapstad gebracht. We hadden een vlucht van Kaapstad naar Johannesburg rond de klok van 3 uur. Hier geen drukte zoals in Europa, we waren binnen 15 minuten door de controle en waren uiteindelijk net na 5 uur terug in Johannesburg. Voor de rit naar huis had ik een taxibusje gereserveerd, want onze auto’s stonden thuis (en bovendien zouden we niet in 1 auto passen). Uiteindelijk waren we dan ook rond half zeven thuis. We wilden nog even een aantal boodschappen doen en dat kon nog net voor de winkel om 7 uur sloot.

Al met al een zeer geslaagde vakantie, maar met 6 personen in deze camper is een uitdaging en zullen we niet weer zo snel doen.