We zijn weer met z’n tweeën!

Vanaf begin juni hebben we hier eigenlijk altijd bezoek gehad. Vorige week zijn echter de laatste bezoekers teruggekeerd naar Nederland en zijn we weer met z’n tweeën.

Het was een drukke periode, waarin we ook zelf met de kinderen op vakantie zijn geweest in Zuid-Afrika.

Het is nu dus enigszins rüstiger in huis, op het werk is het nu razend druk. We hebben door de minder warme en natte zomer pas laat kunnen oogsten, uiteindelijk waren we pas vorige week dinsdag klaar met de oogst van onze maisproefvelden. Dit is eigenlijk 3 weken later dan normaal. Maar de uitzaai staat nu al weer voor de deur, we hopen over een week al weer onze eerst producties uit te zaaien. Dit betekent dat we in no time de resultaten moeten controleren en bestuderen, en dan snel het zaad weer gereed maken. Gelukkig hoeven we nog geen proefvelden uit te zaaien, dat gebeurd pas als de eerste regen valt en dat is meestal ergens in Oktober.

Het is hier nu dus weer droog en zonnig, en dat iedere dag. De temperaturen ’s nachts dalen soms nog onder de 5 graden, maar overdag komt het nu vaak ruim boven de 20 graden. Vandaag was eigenlijk de eerste dag dat het tot tegen de avond warm was en de temperatuur hier bij huis is net boven de 30 graden uitgekomen. Dit kunne we zijn op het weerstation hier vlakbij, een particulier die een eigen weerstation heeft die je kunt bekijken op internet: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IPRETO53

De zomer staat hier dus op het punt van beginnen, over het algemeen is het vanaf begin september iedere dag boven de 25 graden. De weersverwachting bevestigd dit ook op dit moment. En er wordt nog geen regen voorspeld. In september kan de eerste regen vallen, maar vaak zijn dit geen grote hoeveelheden.

Het landschap is inmiddels behoorlijk bruin en er zijn ook al wat veldbranden geweest. Bij de boerderij hebben we er gelukkig nog geen gehad. Toch is het nog behoorlijk nat dieper in de grond, dat komt dus door de grote hoeveelheid regen die we gehad hebben, vanaf september vorig jaar hebben we ruim 1200 mm regen gehad. Mijn collega’s hebben dat vanmiddag nog gemerkt. Ze waren met de auto een perceel gaan bekijken en moesten hulp inroepen van een trekker om weer los te komen uit de modder.

De inflatie begint hier ook flink toe te nemen, alles wordt net als in Europa duurder, inclusief brandstof. De brandstof is ruim 50% duurder dan een jaar geleden. En er is hier geen vrije prijsbepaling voor benzine, de overheid bepaalt aan het begin van iedere maand de prijsverhoging of verlaging. Die is er niet voor diesel, maar die gaat mee met de prijs van benzine. Wel is er een verschil voor bv. zonnebloemolie, er is voldoende lokale productie, dus de prijs daarvan valt erg mee hier. Afgelopen woensdag was er ook een staking (national shutdown) uitgeroepen door een aantal vakbonden, en ze staakten voor alles waar ze het niet mee eens waren. We hebben er echter niet veel van gemerkt.

Met de kerst komen Koen en Rinse weer naar hier en we gaan dit keer weer eens naar het Krugerpark (het blijft fascineren). Nu gaan we echter helemaal van noord naar zuid door het park rijden, en dat in 7 dagen tijd. We blijven 2 nachten in het zuiden, 2 nachten in het midden en 2 nachten in het noorden van het park. Daar zitten we dan tegen de grens met Zimbabwe en Mozambique aan.

Waarschijnlijk blijven we langer dan de origineel geplande 4 jaar in Zuid-Afrika. Onze visa verlopen echter op 30 januari 2025 en we zullen deze moeten vernieuwen tegen die tijd. Ik heb ook 2 Franse collega’s die in Johannesburg wonen en zij zijn op dit moment bezig hun visa te vernieuwen. De overheid hier is echter erg langzaam en het schijnt op dit moment 5-6 maanden te duren. Het ergste is dat ze al die tijd je paspoort hebben en je dus niet kunt reizen. Gelukkig zijn er landen (waaronder Frankrijk en Nederland) die een tweede paspoort verstrekken en waarmee je nog kunt reizen. Ik heb echter ook een collega uit India die naar Johannesburg gaat verhuizen. India geeft geen tweede paspoorten uit en hij zit dus nu 5 maanden ‘vast’ in India en kan ook niet naar andere landen in Afrika reizen. Hij is namelijk business development manager voor Afrika en zou in die tijd andere Afrikaanse landen willen bezoeken. Dit is iets wat volgens ons echt niet kan, maar de overheid hier maalt er niet om. En het visum moeten we dus waarschijnlijk weer in Nederland moeten aanvragen. We zullen dus waarschijnlijk volgend jaar al met de procedure beginnen.