Bezoek aan Pilanesberg met Koen en Rinse

Koen en Rinse waren nog een weekend in Zuid-Afrika en na bezoeken aan de Rietvlei en het Krugerpark, besloten we op zondag een naar Pilanesberg National Park te gaan. Dit park wordt vaak genoemd als het alternatief voor het Krugerpark dichterbij Johannesburg/Pretoria. Het is van ons huis ongeveer 2 uur rijden. Omdat het warm was, besloten we vroeg te vertrekken (5.30u) en het ontbijt en de lunch mee te nemen.

We kwamen rond half 8 in de buurt van het park, maar op een enorm brede en nagenoeg lege straat werden we staande gehouden door de politie, omdat we te hard gereden hadden. Je mocht hier maar 60 km/u, en we reden ruim 80. Ik kreeg een papier in handen met de hoogte van de boete (200 Rand, ongeveer 12 euro) en op het papier stond met de hand een rekeningnummer geschreven waarnaar ik het bedrag kon overmaken. Ik hoefde dus niet direct te betalen. Ik vond het een beetje vreemd, ook al omdat het nummer met de hand geschreven was en ik het verder niet kan controleren. Ik heb het geld maar betaald, maar ik denk achteraf dat ik de portemonnee van de politieagent gespekt heb. De politie staat dan ook bekend als erg corrupt. Ze vroeg nog naar mijn werk en ik vertelde dat ik in de landbouw werkte en we zaad verkochten. Ze wilde toen graag mijn telefoonnummer, want haar vader was boer en ze wilde eigenlijk stoppen als politieagent en ook boer worden. Ze kon dan meer informatie van mij krijgen. Ik heb mijn telefoonnummer gegeven, maar nooit meer iets gehoord.

Uiteindelijk waren we nog rond 7.45 u bij het park en konden we na het betalen van entreegeld naar binnen met de auto. Het aantal dieren wat we zagen was niet erg veel, en bovendien waren de wegen in het park erg slecht, het was vaak om de kuilen heenrijden. Er waren ook observatieplaatsen waar toiletten waren, en deze waren meestal bijzonder smerig. En hiermee wil men dan internationale toeristen trekken.

Er waren ook een aantal picknickplaatsen in het park en op 1 ervan besloten we te lunchen. Er was verder niemand en het hek dat rond de picknickplaats stond was niet erg solide meer. Maar we hebben er kunnen picknicken. Aan het eind liepen we nog even iets verder om van het uitzicht te genieten, waarbij Rinse ons attent maakte op een olifant, en de bleek aan onze kant van de omheining te staan, op ongeveer 30 meter afstand. We besloten toen maar direct terug naar de auto te gaan.

In het park is de big five aanwezig, maar hiervan hebben we alleen de leeuw, olifant en neushoorn gezien. De leeuwen lagen bovendien op een plateau achter hoog gras, en waren nauwelijks goed in beeld te krijgen. Neushoorns hebben we 3 x gezien, maar dus geen buffalo en luipaard.

De leeuwen lagen te luieren
Een neushoorn aan het grazen
Een olifant op afstand

Verder hebben we vooral veel vogels gezien, waaronder een aantal erg kleurrijke. Een impressie van alles vind je hieronder. Wat ons vooral bij is gebleven zijn vooral de slechte wegen in het park en de beroerde staat van het sanitair.

« van 2 »