Bezoek aan Nederland (Sept-Okt 2023)

We waren al sinds februari niet meer in Nederland geweest, maar op vrijdag 22 september zijn we voor ruim 14 dagen naar Nederland gevlogen. Er waren bij het boeken grote prijsverschillen tussen tickets direct naar Amsterdam (KLM) en via Parijs (Air France). Via Parijs was een stuk goedkoper en daarom hadden we besloten dit keer via Parijs te gaan. We hadden dit 1 keer eerder gedaan en dat was eigenlijk wel goed bevallen. Je vertrekt eerder vanuit Johannesburg (7 uur ipv 11 uur ’s avonds) komt voor 6 uur ’s ochtends in Parijs aan, kunt daar rustig ontbijten en dan doorvliegen naar Amsterdam.

We moesten dan wel eerder vertrekken vanaf huis, rond 3 uur ’s middags. De vlucht was op tijd en alles verliep eigenlijk op rolletjes. Alleen was het erg koud in het vliegtuig, ik heb zelfs gevraagd of ze misschien naar de Noordpool vlogen. En in het vliegtuig zaten heel veel rugby supporters. Zuid-Afrika is de huidige wereldkampioen en op dat moment werd de worldcup in Frankrijk gespeeld. Die zaterdagavond speelde Zuid-Afrika tegen Ierland, de 2 beste landen van de wereld op dat moment. Air France vliegt dan ook 2 x per dag ipv de normale 1 x per dag. Er zijn dus genoeg mensen die heel veel geld besteden aan het bijwonen van zo’n wedstrijd.

Rond 10 uur waren we dan in Amsterdam, waar Rinse ons de auto bracht. We hadden accommodatie geboekt in Epe, op de Veluwe, het was zelfs hetzelfde huisje dan vorig jaar november. Het huisje stond op een vakantiepark in de bossen bij Epe. Het huisje bleek nog precies hetzelfde te zijn, maar we hadden het idee dat er sinds vorig jaar ook niet veel schoongemaakt was.

Na een goede nachtrust, slapen in het vliegtuig is niet zo ons ding, zijn we de volgende dag eerst bij pa en ma in Oldemarkt op bezoek geweest. Op maandag zijn we vervolgens naar Zeeland geweest (ik naar Rilland en Tineke naar Heinkenszand) en ’s avonds hebben we bij een oud-collega gegeten.

De volgende dagen heb ik vooral gewerkt, ik had nogal wat online vergaderingen, terwijl we ’s avonds vaak een wandeling in de bossen maakten.

Het weekend was weer helemaal volgepland met familiebezoek. Eerst zijn we zaterdag naar mijn zus in Balkbrug geweest, en daarna nog even meegereden naar mijn andere zus in Saasveld. Op zondag hadden we een verjaardag van Oma in Oldemarkt. Maar eerst hebben we Koen en Rinse uit Eindhoven opgehaald. Op zondagavond hadden we daardoor onze kilometers wel weer gemaakt.

De tweede week hebben we wat meer gewandeld, op woensdag in de buurt van Epe en op donderdag in Eindhoven, waar we bij onze jongens op bezoek zijn geweest en ’s avonds een plaatselijke chinees met glutenvrij eten hebben bezocht.

Op vrijdag zijn we nog weer naar Zeeland gereden, ik had een ontmoeting gepland met iemand die onlangs gepromoveerd was in Gent en waarbij wij als bedrijf betrokken waren. Tineke ging weer naar haar vriendin in Heinkenszand. En op de terugweg hebben we ’s avonds in de glutenvrije snackbar in Gilze gegeten.

Zaterdag was het al weer tijd op te pakken, want zondag vlogen we (weer via Parijs) terug naar Johannesburg. Op zaterdag hebben we bij onze jongens in Eindhoven gegeten, waarna Koen ons naar een hotel dichtbij Schiphol gebracht heeft. Die volgende ochtend moesten we al om 8 uur vliegen, dus we moesten rond 6 uur al op Schiphol zijn.

De vlucht naar Parijs verliep voorspoedig, maar de vlucht van Parijs naar Johannesburg wat minder. Normaal is de vliegtijd ruim 10 uur, maar al aan het begin van de vlucht werd er aangekondigd dat het dit keer 12 uur zou zijn. De piloot legde ook uit waarom, maar het Frans was onverstaanbaar (ondanks dat ik wel redelijk Frans versta) en het Engels zo mogelijk nog onverstaanbaarder. Het bleek dat onze route dit keer geheel over de westkant van Afrika ging, terwijl we normaal midden over het continent vliegen. Een tijdje geleden vloog men ook westelijker, om Niger te vermijden waar het onrustig was. Maar die problemen waren al een tijdje opgelost en bovendien vloog men dit keer veel westelijker dan normaal, echt over de rand van Afrika en vervolgens een heel stuk over de zee. Pas bij het zuiden van Angola werd er weer koers gezet naar Johannesburg. Het gevolg was dat wij pas net voor middernacht in Johannesburg aankwamen. We waren met een taxi gekomen en die haalde ons ook weer op. Daardoor ging het nog relatief snel na aankomst en waren we rond 1 uur in de ochtend thuis. Het was daardoor wel een lange en vermoeiende reis geworden.

Normaal sta ik dan de volgende ochtend (maandag) om 5.45u op, maar die dag ben ik toch maar wat later naar mijn werk gegaan.

Het was goed weer eens in Nederland te zijn en we hadden veel geluk met het weer, we hadden slechts 1 dag met wat regen en de temperatuur was eigenlijk iedere dag goed. Maar natuurlijk niet zo hoog als in Zuid-Afrika, waar het 34 graden was toen we vertrokken.